KNX:n 20-vuotispäivää juhlittiin Vantaalla ja maailmalla

22.10.2010

Viime vuosina avoimen väylätekniikan suosio on kasvanut nopeasti myös Euroopan ulkopuolella. 

Viime vuosina kirjainyhdistelmä KNX on tullut tutuksi kaikille talotekniikka-alan ammattilaisille. Suomalaisille avoimen väylätekniikan ilosanomaa on rummutettu aktiivisemmin vasta muutaman vuoden ajan, mutta varsinkin Keski-Euroopassa KNX-yhteensopivien laitteiden asennus on ollut arkipäivää jo pidemmän aikaa.

Kansainvälisen KX-organisaation 20-vuotisjuhlapäivää vietettiin 20. lokakuuta kymmenissä eri maissa. Suomen tilaisuus järjestettiin Vantaalla Ilmailumuseossa. Videotervehdyksessään KNX:n kansainvälisen kattojärjestön presidentti Godehardt Schneider kehui KNX-standardin nopeaa kansainvälistymistä.

Johan Stigzelius nosti maljan 20-vuotiaalle KNX:lle. Kuva Mikko Arvinen– Aluksi yli 90 % tuotteista tuli saksalaisilta yrityksiltä ja niitä asennettiin pääasiassa Saksassa, mutta nykyisin KNX on todella kansainvälinen järjestelmä, mitä myydään yli sadassa eri maassa, Schneider sanoi.

Suomeen KNX rantautui toden teolla vuonna 2008 kun KNX Finland ry perustettiin. Juhlapuheessa yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Johan Stigzelius kiitteli sitä vauhtia, millä suomalaiset talotekniikka-alan ammattilaiset ovat ottaneet tekniikan omakseen.

– Töitä ja tekemistä riittää jatkossakin ja meillä on vielä pitkä tie kuljettavana, mutta KNX:n tulevaisuus näyttää erittäin hyvältä myös Suomessa, Stigzelius sanoi.

Suomessa KNX-teknologiaa käytetään vuosittain jo sadoissa eri rakennuskohteissa. Avoin väylätekniikka mahdollistaa esimerkiksi valaistuksen, ilmastoinnin, lämmityksen ja kulunvalvonnan rakentamisen energiatehokkaaksi kokonaisuudeksi, missä kaikki talotekniikan osa-alueet toimivat saumattomasti rinnakkain.

 

Lisätietoja: www.knx.fi