» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >Uudet rakennusmääräykset puhuttivat Sähköurakoitsijapäivillä Tampereella
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Uudet rakennusmääräykset puhuttivat Sähköurakoitsijapäivillä Tampereella

25.11.2010

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n urakoitsijapäiville Tampereen Rosendahliin osallistuu paraikaa ennätysmäärä – noin 350 – sähköistysalan ammattilaista. Valmisteilla olevat uudet rakennusmääräykset ovat yksi kuumimmista keskustelun aiheista. 

Kuva Maria HeinolaPäivien avauspuheessaan STUL:n hallituksen puheenjohtaja Juha Lounatvuori nosti heti alkuun kissan pöydälle todeten, että ehdotetuissa rakennusmääräyksissä sähkö on saanut lähes rikollisen leiman. Moneltakin kantilta tarkasteltuna näyttää siltä, että määräyksillä kyllä toteutetaan hyvin EU:ssa yhteisesti sovittua energiatehokkuustavoitetta, mutta päästövähennyksien tavoitteita uudet määräykset sen sijaan eivät tue.

Lounatvuori suositteleekin oikeaksi lähtökohdaksi energialaskelmien tekemiseen päästökertoimia.

– Sähköistysalan nykypäivä ja tulevaisuus näyttävät muutoin hyviltä; kasvua on kaikilla rakentamisen tahoilla. Lamasta on selvitty ja se toi mukanaan uudenlaisen tuotantorakenteen. Menneeseen ei paluuta ole, ja sähköistysalallakin nähdään osaamisen kehittämiseen panostaminen tärkeimpänä keinona varmistaa kannattava liiketoiminta, Lounatvuori sanoi.

Päivän ensimmäinen vieraileva luennoitsija, rakennusneuvos Teppo Lehtinen Ympäristöministeriöstä nosti omassa esityksessään esiin rakennukset suurimpina energiansäästöpotentiaalin kohteina.

Teppo Lehtinen. Kuva Maria HeinolaLehtisen mukaan uudisrakentamisessa energiansäästöratkaisujen tuominen taloteknisin keinoin on helpohkoa, mutta korjausrakentamisessa, jonka potentiaali on uudisrakentamiseen verrattuna moninkertainen, meillä on paljon haasteita.

Lehtinen peräänkuulutti sähkömiehiltä samanlaista ”etukenoa” kuin mitä meillä Suomessa on muun teknologiakehityksen osalta. Lehtinen uskoo, että ilmastomuutos tuo sähköistysalalle myös liiketoiminnallisia mahdollisuuksia.

Aamupäivän aikana jaettiin Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiön palkinnot. Kehittämispalkinnon sai Sastamalassa Suunnittelutoimisto Hakala Oy:ssä seniorikonsulttina toimiva Paavo Hakala ja koulutuspalkinto annettiin haapajärveläisen Eduel Oy:n toimitusjohtaja Reijo Latvalalle.