» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >ABB toimittaa älyverkkoteknologiaa Savon Voimalle
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


ABB toimittaa älyverkkoteknologiaa Savon Voimalle

31.3.2010

ABB toimittaa Savon Voima Verkko Oy:lle 4 maastokytkemöä ja 15 verkkokatkaisijaa edistämään verkon käyttövarmuutta ja parantamaan sähkön laatua.  

ABB:n verkkokatkaisijoitaKaukokäytettävät, älykkäät verkkokatkaisijat sekä maastokytkemöt ovat osa Suomen ABB:n kehittämää vyöhykekonseptia. Siinä sähköverkko on jaettu nimensä mukaisesti vyöhykkeisiin.

Konseptin mukaisten älykkäiden ratkaisujen avulla jakeluverkon häiriöiden vaikutukset saadaan rajattua entistä pienemmälle alueelle, jolloin verkkoyhtiön asiakkaiden kokemat keskeytysmäärät ja -ajat lyhenevät merkittävästi.

Savon Voima Verkko Oy:n jakeluverkon laajuus on noin 24 000 kilometriä. Sähkönsiirtoasiakkaita yhtiöllä on lähes 110 000. Yhtiön kehitysinsinööri Sami Viiliäisen mukaan verkostoautomaatiolla on merkittävä rooli keskijänniteverkon kehittämisessä.

– Automaation lisääminen on keinona nopea ja varsin kustannustehokas tapa asiakkaidemme kokemien sähkönjakelun häiriöiden vähentämiseen. Maastokytkemön kehitystyötä olemme tehneet yhdessä ABB:n kanssa, Viiliäinen kertoo.

Vaasan yliopistossa on selvitetty vyöhykekonseptin toteuttamisen taloudellisuutta viemällä ABB:n ratkaisuja Suomen sähköverkkoihin. Selvityksen mukaan konseptin sisältämien ratkaisujen toteuttaminen maksaa itsensä takaisin jopa muutamassa vuodessa. Ratkaisuissa käytettävien laitteiden käyttöikä on kymmeniä vuosia. Toimituksen sisältämät verkkokatkaisijat on varustettu Vaasan ABB:llä valmistetuilla älykkäillä ohjainyksiköillä. Myös maastokytkemöiden keskijännitekojeistot tulevat Vaasasta.