» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >Keksijä Nikola Teslan näyttely Aalto-yliopistossa Espoossa
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Keksijä Nikola Teslan näyttely Aalto-yliopistossa Espoossa

31.3.2010

Sähkön historiasta puhuttaessa kaikki muistavat Thomas Alva Edisonin, mutta kaikki eivät muista fyysikko Nikola Teslaa, vaikka häntä pidetään vähintään Edisonin veroisena keksinä.


Nikola Teslalla
(1856-1943) oli yli 700 rekisteröityä patenttia sähkötekniikan alalla. Hänen tutkimusten sanotaan edistäneen radion, kauko-ohjainten, tutkan ja tietokoneen kehitystä sekä vaikuttaneen ballistiikan, ydinfysiikan ja teoreettisen fysiikan leviämiseen. Parhaiten Tesla muistetaan kuitenkin vaihtovirran ja induktiomoottorin keksijänä.

Näyttelyssä on esillä toimiva teslakäämin pienoismalli. Kuva Mikko ArvinenSukujuuriltaan serbialainen Tesla syntyi vuonna 1856 nykyisen Kroatian alueella. Opiskeltuaan Itävallassa Grazin teknisessä yliopistossa ja Prahan yliopistossa Tesla työskenteli eri puhelinyhtiössä vuoteen 1884 saakka, jolloin hän sai Edisonin yhtiöltä kutsun saapua Yhdysvaltoihin työskentelemään.

Teslan ja Edisonin yhteistyö ei kuitenkaan jatkunut pitkään heidän riitauduttua vaihtovirran- ja tasavirran eduista. Edisonin mielestä sähkönjakelussa oli käytettävä tasavirtaa, kun taas Tesla oli vakuuttunut vaihtovirran eduista. Kesti vuosia, ennen kuin Edison myönsi, että vaihtovirta oli selvästi paras tapa siirtää sähköä pitkiä matkoja korkealla jännitteellä.

Todellisten keksintöjen lisäksi monista pakkomielteistä kärsinyt Tesla muistetaan myös hänen hulluutta hipovista kokeiluistaan siirtää sähkövirtaa ilmaa pitkin valtavilla jännitteillä. Suurimmat hänen rakentamansa Teslakäämit pystyivät tuottamaan yli kymmenmetrisiä kipinäpurkauksia.

Aalto yliopiston Teknillisen korkeakoulun päärakennuksessa Espoon Otaniemessä on avattu Teslan elämäntyötä esittelevä näyttely. Zagrebin teknillisestä museosta lainassa oleva vierailunäyttely on avoinna 31.5.2010 asti. Näyttely on järjestetty yhteistyössä Teknillisen korkeakoulun, elektroniikan, tietoliikenteen ja automaation tiedekunnan, Kroatian kulttuuriministeriön sekä Kroatian suurlähetystön kanssa.