» Etusivu » Yhteystiedot » Mediakortit » sopimuslomakkeet » Sähköala-lehti
  Etsi tietoa Sähköala.fi -sivuilta:  
 
     
» Etusivu >
Ammattilaiset >Sähköalan uutisia >Uutisarkisto >2010 >Sähkövene hakee yhä viiden tunnin alitusta
Tulosta sivu
     
   
 


 
     


Sähkövene hakee yhä viiden tunnin alitusta

20.8.2010

Sähköinfon soutujoukkueen tavoitteena on ollut jo pitkään saada viiden tunnin haamuraja rikki Sulkavan Suursouduissa. Tällä kertaa tavoitteesta jäätiin vain 24 minuuttia 46 sekuntia. 

Sähkövene starttasi perjantaina 9.7. viideltä kirkkoveneiden yösoudun 60 kilometrin matkalle yhdessä 154 muun venekunnan kanssa. Voittajan ajaksi tuli 4.03.26, ja viimeinen maaliin suoriutunut joukkue taisteli reitillä hieman reilut 8 tuntia.

Kapteeni Veli-Pekka VitikkaSähkövene ylitti maaliviivan ajassa 5.24.46 komealla sijaluvulla 100. Sähköveneen kapteenina ja perämiehenä toimineen Veli-Pekka Vitikan mukaan saavutus oli hyvä, vaikka tavoitteena ollut viiden tunnin raja ei aivan alittunutkaan.

– Toisaalta se on hyväkin, että joukkueella on tällaisia ikuisia tavoitteita ja että se tavoite pysyy siellä. Nyt pitää vain yrittää taas ensi vuonna uudelleen, Vitikka sanoo.

Sähköinfon ja Suomen Hissiyhdistyksen Sähkövene osallistui soutuihin nyt 11. kerran. Vitikalla soutukertoja on yksi enemmän, sillä hän ehti osallistua 1990-luvun lopulla soutuihin sittemmin edesmenneen Sähkökonekorjaamoyhdistyksen joukkueessa.

Vitikan lisäksi soutujoukkueessa alusta saakka mukana olleita jäseniä ovat STUL:n järjestöpäällikkö Toivo Lötjönen sekä Espoon Hissin toimitusjohtaja Raimo Ryhänen.

– Aina sitä soutujen jälkeen mietitään, otetaanko seuraavana vuonna osaa, mutta aina sitä on lähdetty. Viiden tunnin raja pitää saada vielä joskus rikottua, Ryhänen nauraa. 

Tähän mennessä venekunnan paras saavutus on vuonna 2006 saavutettu 5 tunnin 4 minuutin aika, mutta muuten ajat ovat vaihdelleet reilun viiden ja reilun kuuden tunnin välillä. Viime vuonna ajaksi tuli 5.30, mutta tässä oli vastaavasti yli 15 minuuttia parannusta vuoden 2008 ajasta 5.47.

– Viiden tunnin raja ei ole mitenkään ylitsepääsemätön. Ainoa ongelma on, että miehet vanhenevat vuosi vuodelta, Ryhänen nauraa.

Nuoria vahvistuksiakin on ollut aina mukana, mutta näiden ”vahvistusten” taso on vaihdellut huomattavasti vuodesta toiseen.

– Se on aika kinkkistä se soutuhomma, eivätkä kaikki nuoremmat ole aina hirveästi tykänneet siitä. Joskus veneessä on kuultu väsyneenä aika kipakoitakin kommentteja miten tämä on likimain dorkan hommaa, joinakin vuosina veneen peräsimessäkin ollut Ryhänen kertoo.

Kuva Sulkavan soutujen kuvapankkiTavoitteena on, että kaikki osallistujat treenaisivat yhdessä noin kymmenen kertaa ennen soutuja, mutta viidentoista ihmisen kiireiset aikataulut aiheuttavat harjoittelulle aina omat haasteensa.

– Kyllä se rytmin hakeminen ja yhdessä soutaminen olisi tärkeää hyvän lopputuloksen saamiseksi. Tänä vuonna me saimme ensimmäistä kertaa oikeaa opastusta soututekniikan hiomiseen, Ryhänen ja Vitikka kertovat.

Toivo Lötjösen mukaan soutujoukkueeseen on ollut joskus pientä tunkuakin, mutta vastaavasti monet ovat ilmoittaneet erilaisista vaivoista ja muista menoista soutupäivän lähestyessä.

– Varsinkin ensimmäisenä vuonna, vuonna 2000, oltiin vielä innokkaita harjoittelemaan ja lähes koko joukkue kävi harjoittelemassa vähintään puolenkymmentä kertaa. Silloin soudettiin myös yksi parhaista ajoista, vaikka välineet olivat paljon huonompia, Lötjönen muistelee.

Kirkkoveneellä pääsee selvästi tavallista soutuvenettä reippaampaa vauhtia. Kun yksinsoutujen reittiennätysaika on 5 tuntia 4 minuuttia, on Partalansaaren ympäri kiertävä reitti taitettu kirkkoveneellä parhaimmillaan aikaan 3 tuntia 51 minuuttia. Yösoutu ei ole varsinaisesti mikään kilpasarja, mutta siinäkin ykkönen on ykkönen ja pitkällä maalisuoralla nähdään usein tiukkoja kamppailuja joukkueiden laittaessa viimeisetkin voimansa likoon.

– Meidän keskinopeus oli tänä vuonna 10,6 kilometriä tunnissa. Loppusuoran kiritaistelussa nopeus nousi lähes viidentoista, eli tarkalleen ottaen 14,7 km/h:n vauhtiin, Vitikka ja Lötjönen tunnelmoivat.

Sähköinfon ja Hissiyhdistyksen lisäksi myös monet muut sähköalan ammattilaiset ovat perinteisesti koonneet joukkueet suursoutuihin. Esimerkiksi Schneider Electricin ja Onnisen joukkueet kävivät tänä vuonna tiukan joukkueiden välisen kamppailun, joka päättyi niukasti Onnisen muutaman minuutin tappioon ajassa 6.20.57.