Motivalta uusi sähkön pientuotanto-opas

3.5.2012

Motiva tarjoaa aurinkosähkön tuotannon seurantaa ja opastusta piensähkön tuottajille. 

Kuva Pertti A. MäkinenMiltä oma pieni tuulimylly tai aurinkopaneelit talon katolla kuulostaisivat? Laitteiden hintojen laskiessa ja tehon kasvaessa oma sähköntuotanto tulee taloudellisesti jatkuvasti kannattavammaksi sähkön hinnan jatkaessa nousuaan.

Ammattilainen osaa liittää aurinkopaneelit suhteellisen helposti talon sähköjärjestelmään, jolloin aurinkoisena päivänä sähköä ei tarvitse ostaa välttämättä lainkaan. Jos aurinkopaneelin tai tuulimyllyn tuotanto ylittää oman kulutuksen, on sähköä periaatteessa mahdollista myydä myös verkkoon.

Motivan huhtikuun lopulla julkaisema Opas sähkön pientuottajalle antaa yleiskuvan sähkön pienimuotoisen tuotannon pelisäännöistä ja velvoitteista Suomessa. Verkosta ilmaiseksi ladattava opas on suunnattu kaikille omaa sähköntuotantoa suunnitteleville kotitalouksille, taloyhtiöille ja yrityksille.

Motiva aloitti myös neljän aurinkosähkökohteen seurannan vuoden 2012 alussa. Seurannasta vastaava Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) kerää tiedot Porin uimahallin, saarijärveläisen koulun, Jyväskylän yliopiston ja mikkeliläisen omakotitalon aurinkopaneelien energiantuotannosta. Tavoitteena on saada mitattua tietoa aurinkoenergiajärjestelmien todellisesta tehosta Suomessa ja järjestelmien rakentamisen taloudellisesta kannattavuudesta. Seurannassa olevat aurinkosähköjärjestelmät ovat erikokoisia, joten seuranta palvelee niin pienkäyttäjiä kuin suuremmista aurinkosähköjärjestelmistä kiinnostuneitakin.

 

Motivan opas sähkön pientuottajille

Motivan aurinkosähköjärjestelmien seurantasivu