HbbTV tulee ennen internet-televisiota

10.5.2012

HbbTV tuleeSuomen HDTV-foorumin (Finnish HDTV Forum) jäsenet ilmoittivat keväällä HbbTV-lähetysten aloittamisesta Suomessa.

HbbTV-standardi (Hybrid Broadcast Broadband TV) yhdistää nimensä mukaisesti laajakaistan ja perinteiset televisiolähetykset yhdellä laitteella käytettäväksi kokonaisuudeksi. HbbTV-laitteista ei voi puhua enää pelkkinä vastaanottimina, sillä uusiin ”älytelevisioihin” sisältyy myös mahdollisuus lähettää esimerkiksi videoiden tilauksessa tarvittavaa dataa ja välittää nettipuheluita. 

HbbTV:n teksti-tv. Kuva SofiamediaHbbTV-lähetysten vastaanotto onnistuu myös antennitalouksissa, joissa on internetliittymä. HbbTV:n katsotaan yhdistävän parhaalla mahdollisella tavalla perinteisten televisiolähetysten edut kuten hyvän kuvanlaadun ja vaivattoman katselukokemuksen internet-television monipuolisiin palveluihin.

Kun suurta tiedonsiirtokapasiteettia vaativat, lukuisien vastaanottajien samanaikaisesti katselemat televisio-ohjelmat jaetaan televisioverkkoja pitkin, kuormittuvat IP-verkot samalla vähemmän. (Lisäksi standardi suojelee perinteisten televisioalan toimijoiden ja laitevalmistajien intressejä tietokonevalmistajien ja internetoperaattoreiden IPTV-kilpailulta.)

HbbTV-lähetykset ovat yleistyneet viime vuosina esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa. Myös Suomessa myydään jatkuvasti enemmän internetliittymällä varustettuja televisioita, eli Smart-televisioita, joidenka ominaisuuksien hyödyntäminen onnistuu jatkossa entistä kätevämmin lähetysten yhteisen vastaanottostandardin yleistyessä. Samalla uusien palveluiden tarjoaminen asiakkaille onnistuu entistä helpommin. HbbTV:hen kuuluu myös kuvallinen teksti-tv, minkä käyttö on lähempänä nettisurffailua kuin perinteistä teksti-tv:n selailua.

Standardin takana Finnish HDTV Forumissa seisovat kaikki Suomen merkittävimmät kanavaoperaattorit kuten Yleisradio ja MTV Media, suuri joukko televisiolaitteiden maahantuojia, Digita sekä alan järjestöt FiCom ry ja Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry.