Luminord 2012 -valaisinsuunnittelukilpailun voitto jaettiin

13.9.2012

Suomen Messusäätiön lahjoittama Luminord-palkinto jaettiin tänä vuonna kahden suunnittelijan kesken. Teolliset muotoilijat Mikko Rikala ja Timo Niskanen palkittiin kumpikin 2 500 euron rahasummalla 12.9. Helsingin Messukeskuksessa pidetyssä Valo Light-tapahtumassa. Kilpailun tavoite, valaisin Presidentinlinnaan tai Eduskuntataloon, ei kuitenkaan toteutunut.

Mikko Rikalan, avustajanaan Aleksanteri Ekrias, työn ”PL2§” ansiona oli raadin mukaan erityisesti sen muotokielessä hyödynnetty uusi leditekniikka. Työtä voidaan näin ollen pitää tulevaisuuden visiona muotoilun ja tekniikan hyvästä yhdistämisestä.

Timo Niskasen jalkavalaisinehdotus ”Puhemies” puolestaan vakuutti tuomariston toteutettavuudellaan. Valaisin on muotoilultaan klassinen ja ehdotuksessa valaisimelle esitetyt valotekniset ominaisuudet täyttivät hajavalon ja suunnattavuuden osalta kilpailuvaatimukset.

Timo Niskanen ja Mikko RikalaLisäksi tuomaristo päätti jakaa kunniamaininnat muotoilija Juri Karisen työlle ”Lampi” ja Aalto-yliopistossa sisustusarkkitehdiksi opiskelevan Veera Sieväsen työlle ”Silmut”. Molemmissa kunniamaininnan saaneissa töissä ensisijainen palkitsemisperuste oli ansiokas muotoilu.

Tavoite ei täyttynyt

Luminord 2012 Nordic Luminaire Design Competition -valaisinsuunnittelukilpailu järjestettiin nyt kuudennen kerran. Tuomaristo sai arvioitavakseen 19 ehdotusta, joista mikään ehdotus ei ollut sellaisenaan sopiva Eduskuntataloon tai Presidentinlinnaan.

Useista kilpailuehdotuksista puuttui tiloihin soveltuva, mutta samalla uutta luova muotokieli sekä riittävästi valoa tuottavat valaistustekniset ratkaisut ja niiden dokumentointi. Näin ollen tuomaristo päätti jättää jakamatta sekä Eduskunnan kanslian palkinnon, arvoltaan 5 000 euroa että tasavallan presidentin kanslian palkinnon, arvoltaan 5 000 euroa.

Samoin myös Sähköturvallisuuden Edistämiskeskuksen (STEK) lahjoittama STEK-nimikkopalkinto päätettiin jättää jakamatta.  Kilpailuehdotuksissa ei ollut kiinnitetty tarpeeksi huomiota huollon ja käytön turvallisuuteen, joka kuitenkin kuuluu oleellisena osana valaisinmuotoiluun. Tuomaristo toivoi, että tulevaisuudessa kilpailuun löytyisi työryhmiä tai työpareja, joiden kautta löytyisi monialaisuutta valaisimen teknisen toteutuksen osaamiselle.

Luminord 2012 -valaisinsuunnittelukilpailun järjestivät Sähkösuunnittelijat NSS ry, Suomen Valoteknillinen Seura ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry yhteistyössä Teollisuustaiteen liitto Ornamo ry:n kanssa.