EstLink 2 -merikaapelin laskutyöt käyntiin

15.10.2012

Suomen ja Viron välisen sähkönsiirtoyhteyden EstLink 2:n merikaapelin laskutyöt aloitettiin kaapelin maihin vedolla Viron Aserissa. Kaapeli lasketaan Suomenlahteen kahdessa vaiheessa. 

Ensimmäisen erän lasku Viron rannikolta aloitettiin lokakuun puolivälissä. Suomessa Porvoon edustalta kaapelinlaskutyöt on aikataulutettu aloitettavaksi marras-joulukuussa 2012. Aikataulu on riippuvainen sääolosuhteista.

Suurin osa vaihtosähköasemien, tasasähkö ilmajohdon sekä maakaapelin töistä valmistuu vielä tämän vuoden aikana. Merikaapelin lopullinen jatkaminen, testaaminen ja käyttöönotto tehdään vuoden 2013 aikana.

Yhteyden kokonaispituus on noin 170 kilometriä, josta noin 14 kilometriä on avojohtoa Suomessa, noin 145 kilometriä Suomenlahden pohjaan vesipuhallusmenetelmällä upotettavaa merikaapelia ja noin 12 kilometriä maakaapelia Virossa. Kaapelierän lasku Viron rannikolta kestää noin viikon, kuten myös aikanaan Suomen merialueella toteutettava lasku. Kaapelit liitetään yhteen yhteyden puolivälissä.

Yhteyden siirtokapasiteetti on 650 megawattia. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 320 miljoonaa euroa, joka jaetaan maiden kantaverkkoyhtiöiden Fingridin ja Eleringin kesken. EU tukee hanketta 100 miljoonalla eurolla.