Matti Vanhanen Urakoitsijapäivillä: Pikavoittojen tavoittelua suositaan

19.4.2012

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhasen mukaan Suomen nykyiset verotuskäytännöt suosivat pikavoittojen tavoittelua kasvullisen yrittäjyyden ja pitkäaikaisen omistajuuden sijaan. 

Kevään Sähköurakoitsijapäivillä Hyvinkään Sveitsissä 19.4. puhuneen toimitusjohtaja Matti Vanhasen mukaan Suomessa suositaan nykyisin liikaa yritysten lyhytaikaista omistusta ja pikavoittojen tavoittelua.

Matti Vanhanen. Kuva Mikko Arvinen– Myyntivoittohuojennuksista johtuen lyhytaikaista omistusta suositaan, ja ankarimmin verotetaan pitkäaikaista omistusta yrityksessä, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan Suomen verojärjestelmä suosii kyllä yrityksen kasvua ja oman pääoman kartuttamista yritystoiminnan alkuvaiheessa, mutta kun yrityksen nettovarallisuus ylittää 670 000 euron rajan ja nostettu osinko ylittää 60 000 euroa, nousee pääoman tuoton kokonaisverotus 40 prosenttiin.

– Esimerkiksi korkorahastoista tai suorista kiinteistösijoituksista saatavaa vuokratuloa verotetaan huomattavasti kevyemmin pelkällä pääomaveroprosentilla eli 30-32 prosentilla. Tämä houkuttelee pääomia kansantalouden kasvun ja työllisyyden näkökulmasta passiivisempiin kohteisiin kuin riskipitoiseen yritystoimintaan, Vanhanen sanoi.

Sähköistysalan kasvunäkymiä Vanhanen pitää kuitenkin hyvinä.

– Yhteiskunnan sähköistyminen eri muodoissaan tuntuu olevan päättymätön tarina, Vanhanen sanoi.