Talonrakennusalan liikevaihto kasvoi viime vuonna 16 %

20.9.2012

Rakentamisalan liikevaihto kohosi viime vuonna taantumaa edeltävälle tasolle 27 miljardiin euroon. Rakentamisen alatoimialoista liikevaihto kasvoi voimakkaimmin talonrakennusalalla. 

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan rakentamisalan liikevaihto kasvoi viime vuonna 12,2 prosenttia vuoden 2010 tasosta, saavuttaen taantumaa edeltäneen vuoden 2008 tason. Pk-sektorin liikevaihto kasvoi 11,6 prosenttia ja oli 16,6 miljardia. Suurille yrityksille liikevaihtoa kertyi 10,4 miljardia euroa, kasvu vuotta aiemmasta oli 13,1 prosenttia.

Rakentamisen alatoimialoista liikevaihto kasvoi voimakkaimmin talonrakentamisessa, jossa liikevaihtoa kertyi 1,7 miljardia euroa enemmän kuin edellisenä vuonna, kasvuprosentin ollessa 16. Maa- ja vesirakentaminen ja erikoistunut rakennustoiminta kasvattivat liikevaihtoaan 9 prosenttia kumpikin.

Rakentamisalan kannattavuus ei kuitenkaan kohentunut liikevaihdon kasvun myötä. Talonrakentamisen käyttökate jäi puoli prosenttiyksikköä edellisen vuoden tasosta ollen 5,8 prosenttia tuotoista. Samalla myös nettotulos heikkeni hieman ja oli 3,4 prosenttia tuotoista. Tiedot perustuvat verohallinnon elinkeinoverotusaineistoihin. Tietoja on täydennetty Tilastokeskuksen kyselyllä.

 

Lisätietoja Tilastokeskuksen sivuilla