Teknologiateollisuus: Putkiremonttien määrä tuplaantuu

22.5.2012

Teknologiateollisuuden arvion mukaan ensi vuosikymmenellä jopa runsaat 30 000 asuntoa tulee vuosittain linjasaneerauksen tarpeeseen. Putkiremonttibuumi ei vielä ole aiheuttanut patoutumaa, mutta edessä voi olla suma, kun 70- ja 80-luvuilla rakennetut talot tulevat peruskorjausikään.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry ja LVI-talotekniikkateollisuus ry arvioivat, että taloteknisten peruskorjausten tarve tulee jopa kaksinkertaistumaan ensi vuosikymmenellä. Tällä vuosikymmenellä linjastosaneerauksen tarpeessa arvioidaan olevan vuosittain lähes 20 000 kerrostalohuoneistoa. Ensi vuosikymmenellä luku voi nousta jopa runsaaseen 30 000 asuntoon vuodessa.

Remontissa ajanmukaistetaan yleensä myös sähkö- ja telejärjestelmät sekä parannetaan ilmastointia ja energiatehokkuutta. Puolessa tapauksista putkiremonttiin ryhtymisen syynä ovat jatkuvat vuodot ja tukkeumien aiheuttamat häiriöt.

– Toimenpiteisiin ryhdytään vasta pakon edessä. Kaikkien osapuolten kannalta olisi miellyttävintä, että toimenpiteet suoritetaan ajoissa ja hallitusti, LVI-Teknisten Urakoitsijoiden toimitusjohtaja Jari Syrjälä sanoo.

LVI-talotekniikkateollisuus ry:n toimitusjohtaja Ilkka Salon mukaan kiinteistön suuremmat, pakolliset korjaukset antavat hyvän mahdollisuuden nostaa asumisen tasoa ja parantaa samalla myös energiatehokkuutta.

– Pelkän korjaamisen sijasta tulisi puhua perusparannuksesta. Remonttien kannattavuutta arvioitaessa kannattaa huomioida myös energiatehokkuuden ja viihtyvyyden parantuminen, terveellisyys ja kiinteistön arvonnousu, Salo sanoo.