Tapaturmapäivä kiinnittää huomiota sähkötyötapaturmien ehkäisyyn

9.9.2013

Sähkötöissä tapahtuu asiantuntijoiden mukaan yhä paljon tapaturmia, jotka olisivat varsin helposti ehkäistävissä. Asenteilla on tässä suuri merkitys. 

Sähkötyöturvallisuusasiantuntijat ovat huolissaan alan ammattilaisten asenteista. Turvallisuusvaatimukset tunnetaan, mutta niistä luistetaan liian helposti. Tapaturmia olisi helppo ehkäistä työturvallisuusohjeiden tunnollisemmalla noudattamisella.

Tapaturmapäivää vietetään 13.9. Kuva Mikko Arvinen– Jopa puolet sähkötapaturmista olisi voitu välttää pelkästään sitä yksinkertaista perussääntöä noudattamalla, että ennen sähkötöiden aloittamista todettaisiin kohteen jännitteettömyys, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n tekninen johtaja Esa Tiainen sanoo.

Jännitteettömyys tulisi muistaa todeta myös aina tauon jälkeen, työtä uudelleen aloitettaessa.

– Monen tapaturman syynä on ollut myös se, että luullaan jotain asennuksen ulkopuolista kohdetta jännitteettömäksi, eikä varmisteta asiaa, Tiainen jatkaa.

SESKOn teknisen johtajan Tapani Nurmen mukaan tiedon puutteesta ei ole kyse.

– Alan ammattilaiset käyvät viiden vuoden välein sähkötyöturvallisuuskoulutuksessa. Tiedetään kyllä miten pitää toimia, mutta siitä huolimatta toimitaan väärin. Sama asia on tullut esiin useissa sähkötyöturvallisuutta koskevissa tutkimuksissa, hän sanoo.

Sekä Tiainen että Nurmi toivovat, että alan vanhemmat konkarit toimisivat työmailla vastuullisesti nuorempia perehdyttäessään, jotta väärät asenteet eivät siirtyisi eteenpäin sukupolvelta toiselle.

Perjantaina 13.9. vietetään jälleen vuosittaista Tapaturmapäivää. Tänä vuonna päivä kiinnittää erityisesti huomiota työpaikkojen turvallisuustyöhön. Tapaturmapäivää on vietetty vuodesta 1995, aina vuoden jonain perjantaina 13. päivä. Päivän tavoitteena on kiinnittää huomio keinoihin, joilla jokapäiväisiä vaaratilanteita voi välttää. Lisäksi se edistää tapaturmien torjunnan parissa työskentelevien tahojen yhteistyötä.

 

www.tapaturmapaiva.fi