Eläkeyhtiöt ostavat Fortumin sähköverkot

12.12.2013

Fortum myy sähkönsiirtoliiketoimintansa Kevan, Lähitapiolan ja kansainvälisten pääomasijoittajien muodostamalle Suomi Power Networksille. 

Fortumin verkon pituus Suomessa on noin 77 000 kilometriä. Kuva Mikko ArvinenSuomi Power Networks Oy on allekirjoittanut sopimuksen Fortumin Suomen sähkönsiirtoliiketoiminnan ostosta. Suomi Power Networks Oy:n omistavat suomalaiset eläkesijoittajat Keva ja Lähitapiola Eläkeyhtiö sekä kansainväliset pääomasijoitusyhtiöt First State Investments ja Borealis Infrastructure. Uuden yhtiön tavoitteena on kehittää ostettavia sähkönsiirtoverkkoja itsenäisenä liiketoimintana.

Yrityskaupalla ei ole vaikutusta Fortumin sähkönjakeluasiakkaisiin. Fortum tuottaa sähkönsiirron palveluja ja asiakaspalvelua omistajanvaihdoksen aikana mikä varmistaa toimintojen häiriöttömän siirtymisen uudelle omistajalle. Kaupan mukana uuden omistajan palvelukseen siirtyy yli 300 verkkoyhtiön työntekijää.

Lähitapiolan sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalon mukaan yhtiö sitoutuu Suomen suurimman sähkönsiirtoverkon oston myötä pitkäaikaisesti strategisesti tärkeän infrastruktuurin kehittämiseen.

– Olemme yhdistäneet suomalaista sijoitusosaamista ja kansainvälistä infrastruktuurisijoittamiseen erikoistunutta osaamista jatkaaksemme investointien tekemistä ja liiketoiminnan kehittämistä ostetuissa yhtiöissä, Hiidenpalo sanoo yhtiön tiedotteessa.

Fortumilla on Suomessa noin 77 000 kilometriä sähköverkkoa, josta suuri osa kulkee myrsky- ja lumituhoille herkillä metsäalueilla. Fortumin näkemyksen mukaan keskittyminen sähkön- ja lämmöntuotantoon ja myyntiin lisää parhaiten yhtiön arvonmuodostusta pitkällä aikavälillä.

Kaupan hinta on 2,55 miljardia euroa, ja se vaatii vielä viranomaisten hyväksynnän. Yrityskaupan arvioidaan toteutuvan vuoden 2014 ensimmäisen neljänneksen aikana.