Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry täyttää 80 vuotta

14.6.2013

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry perustettiin 80 vuotta sitten Sähköliikkeiden Liitto -nimisenä. Liiton perustamisasiakirja allekirjoitettiin 15. kesäkuuta vuonna 1933. 

Sähkö- ja teleurakoisijaliitto STUL ry:n hallituksen puheenjohtajan, Pohjois-Suomen Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Juha Lounatvuoren mukaan liiton yksi tärkeimmistä perustamissyistä oli päästä parempaan neuvotteluasemaan sähkötarvikekauppiaiden kanssa.

– Suomen Sähkötukkuliikkeiden liitto oli perustettu pari vuotta aiemmin. Sähköurakoitsijat halusivat oman järjestön neuvottelemaan tukkureiden järjestön kanssa alalla noudatettavista kaupallisista ja muista ehdoista. Tällainen sopiminen, joka nykylainsäädännön mukaan on ankarasti kiellettyä, oli tuolloin vielä valtiovallan suojeluksessa ja kannattamaa, Lounatvuori kertoo.

Juha Lounatvuoren isoisä Walter Lounatvuori oli yksi liiton perustamisasiakirjan 28:sta allekirjoittajasta. Vuosikymmenten varrella STUL:n jäsenmäärä on kasvanut yli 3 000 yritykseen, ja samalla liiton toimialapoliittinen painoarvo on kasvanut merkittävästi.

Liiton 80-vuotisen olemassaolon virstanpylväät on sidottu kirjailija Lauri Dammertin toimittamaksi juhlakirjaksi ”80 vuotta sähköistysalan hyväksi”. Kirjan verkkoversio on luettavissa STUL:n sivuilla.