STUL: Rakennusten energiatodistus vääristää totuutta

16.5.2013

Kuvitteellisiin lähtötietoihin perustuvat energiankulutuslukujen laskentakaavat vääristävät energiatodistuksen uskottavuutta ja luotettavuutta. 

Energiatodistuksen laskukaavat nostavat öljylämmityksen sähkölämmitystä energiatehokkaammaksi vaihtoehdoksi.Rakennusten energiatodistuslaki uudistuu 1.6.2013. Tämän jälkeen lähes kaikilla myytävillä ja vuokrattavilla rakennuksilla tulee annetun siirtymäajan puitteissa olla ympäristöministeriön asetusten mukainen energiatodistus, jossa kerrotaan rakennuksen energialuokka asteikolla A-G.

Energialuokan laskennassa käytetään monimutkaisia laskelmia eri energiamuotokertoimineen, päätyen ns. E-lukuun, jonka perusteella rakennuksen lopullinen energiatodistusluokka määräytyy.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaukolämmitteinen rakennus voi tuhlata jopa kaksi kertaa ja öljylämmitteinenkin kohde puolitoista kertaa enemmän lämmitysenergiaa kuin vastaavan kokoinen sähkölämmitteinen talo, päästen silti parempaan energiatodistusluokkaan.

– Ympäristöministeriön mukaan uusi todistus on entistä selkeämpi ja luotettavampi työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun, mutta todellisuudessa se vääristää kuvaa rakennusten energiatehokkuudesta ja energiankulutuksesta, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n järjestöpäällikkö Arto Saastamoinen sanoo.

Saastamoisen mukaan kuvitteellisten laskelmien ja kertoimien takia energiatodistus ei todellisuudessa kerro mitään rakennusten energiatehokkuudesta tai -tehottomuudesta, hiilidioksidi- tai muista päästöistä tai edes lämmityskuluista.

 

STUL:n tiedote