Tuulivoiman rakentaminen tyssää usein byrokratiaan

18.3.2013

Kauppakamarien Helppohallinto.fi-kampanjan mukaan tuulivoiman rakentaminen estyy usein hallinnollisten rasitteiden takia. Kauppakamarien mukaan esimerkiksi Kristiinankaupungissa ja Raumalla tuulimyllyjen rakentaminen on tyssännyt turhaan byrokratiaan. 

UPM on suunnitellut Rauman teollisuusalueelleen usean tuulivoimalan puistoa. Kristiinankaupungissa haluttaisiin rakentaa tuulivoimaloita teollisuusalueelle kivihiilivoimalan viereen. Molemmat hankkeet ovat byrokratian aiheuttamassa vastatuulessa.

– Tuulivoima kansallisena tahtotilana on jäämässä silkaksi teoriaksi. Käytännössä sen toteuttaminen on liian vaikeaa, jopa jo rakennetulle tehdasalueelle, sanoo UPM:n tehtaanjohtaja Kari Pasanen Raumalta.

Suomen tavoite on nostaa tuulivoimatuotanto 6 terawattituntiin vuoteen 2020 mennessä, mikä vaatisi noin 800 tuulivoimalaitosta. Nyt suuria tuulivoimaloita on alle 200, ja viime vuonna niitä saatiin vain 30 lisää.

Kauppakamarien mukaan tuulivoimaloiden kaavoitus- ja ympäristölupabyrokratiaa vaikeuttaa se, että Suomessa on 15 ELY-keskusta ja neljä ympäristölupia käsittelevää aluehallintovirastoa, yli 300 kuntaa sekä 19 kaavoitukseen kantaaottavaa maakuntaliittoa. Lisäksi tuulivoimaan ottavat kantaa muutkin viranomaiset, kuten Liikennevirasto, Trafi ja puolustusvoimat, sekä Finavia.

 

Kauppakamarien tiedote: Ympäristöluvat estävät ympäristö­ystävällisyyden