Älykkään led-valaistuksen urheiluareena Hämeenlinnaan

20.6.2013

Hämeenlinnan Elenia Areenan rakentaminen aloitettiin kesäkuussa 2013, ja se valmistuu arviolta syyskuussa 2014. Huippumodernin urheiluareenan hiilijalanjälki on haluttu pitää pienenä, joten valaistus hoidetaan led-tekniikalla.

Ledit mahdollistavat myös älykkään valaistusohjauksen, jolla voidaan ohjata valaisinryhmiä tai jopa yksittäistä valaisinta. Valaistusratkaisun kokonaistoimituksesta vastaa Greenled Oy.

Elenia Areena mahdollistaa kaikkien sisäpallopelien pelaamisen korkeimmilla sarja- ja kansainvälisellä tasolla, ja lisäksi uuteen urheiluareenaan tulee yli sadan neliön kokoinen voimistelutila harjoitusmonttuineen. Rakennus on suunniteltu monikäyttöiseksi, ja energiaratkaisut on suunniteltu pitämään käyttökustannukset kurissa. Areenaan tulee tästä syystä muun muassa led-valaistus Helvar DALI-ohjauksella, energiapaneelit sekä paluulämmön hyödyntäminen Hämeenlinnan urheilupuistossa olevaan tekonurmen lämmitykseen.

Urheiluareena on Suomen ensimmäinen laatuaan. Missään toisessa areenassa ei ole kokonaisvaltaista led-valaistusta, mikä mahdollistaa sekä energian säästöt että niiden reaaliaikaisen seurannan D3-rakennusmääräysten mukaisesti. Lisäksi led-tekniikka tuo areenan käyttäjille mukavuutta ja turvallisuutta, sillä valaistus voidaan ohjata lajikohtaisesti antamaan parhaan mahdollisen valaistuksen kutakin urheilulajia ajatellen. Lisäksi valaisimien vaihtoväli on pidempi, joten erittäin kallista ja hankalaa korkealla katossa tehtävää vaihto-operaatiota ei tarvitse yhtenään toteuttaa.

”Kohteena tämä on meille mitä mieluisin”, kertoo Greenled Oy:n toimitusjohtaja Mikko Aaltonen. ”On erittäin mielenkiintoista päästä rakentamaan aivan uudenlainen valaistusratkaisu urheiluareenaan. Led-valaistusratkaisumme Helvar DALI -ohjausjärjestelmällä edustaa suomalaista huippuosaamista ja on alansa edistyneintä tekniikkaa. Elenia Areena tulee olemaan ensimmäinen laatuaan ja osoittaa hyvin, miten korkealaatuista osaamista meillä Suomessa on”, Aaltonen kuvailee.