Suomen ABB:lle iso muuntajakauppa Ruotsin rautateille

20.12.2013

ABB, Balfour Beatty Rails AB ja Ruotsin liikennevirasto Trafikverket ovat solmineet raamisopimuksen rautatiemuuntajien toimittamisesta Ruotsin rautateille vuosina 2013-2017. Muuntajat toimitetaan ABB:n muuntajatehtaalta Vaasasta.

Suomen ABB vastaa yhtiön erikoismuuntajien kehittämisestä.Raamisopimus on osa Trafikverketin pitkän tähtäimen panostuksia Ruotsin raideliikenteen vahvistamiseksi ja rataverkon kehittämiseksi vastaamaan kasvavan liikenteen sekä nopeiden junien tehovaatimuksiin. Ruotsin rautatieverkon kokonaispituus on noin 16 500 kilometriä, josta noin 80 prosenttia on sähköistä.

Rautatieverkon olosuhteet ovat muuntajille erittäin vaativat. Koestuksissa muuntajien on kestettävä oikosulku jopa 50 kertaa. Lisäksi junien nopeuksien kasvu edellyttää sähkönsyötön vahvistamista tehokkaammilla muuntajilla.

ABB:n muuntajatehtaalla Vaasassa valmistetaan uuni- ja tasasuuntaajamuuntajia, laiva- ja offshore-muuntajia, taajuusmuuttajakäyttöjen ja rautateiden sähköistysverkon muuntajia sekä reaktoreita 63 MVA:n tehoon ja 170 kV:n jännitteeseen asti. Suomen ABB:n yksikkö vastaa maailmanlaajuisesti erikoismuuntajien kehittämisestä ABB:llä.