Siemensiltä Suomen suurin GIS-kytkinlaitos Viikinmäkeen

21.12.2012

Siemens Osakeyhtiö toimittaa Helen Sähköverkko Oy:lle Suomen suurimman 110 kV:n GIS-kytkinlaitoksen Viikinmäkeen. Kaupan arvo on yli kuusi miljoonaa euroa. 

Sähköasemahanke valmistuu vuoden 2014 aikana. Valmistuttuaan se on Suomen suurin 110kV:n GIS-kytkinlaitos, eli kaasueristeinen kytkinlaitos. Se korvaa nykyisen, lähes 40 vuotta vanhan avokytkinlaitoksen.

Viikinmäen kytkinlaitos on yksi Helsingin sähköverkon keskeisistä solmupistesyöttöasemista, jotka ovat yhteydessä valtakunnalliseen sähkönsiirtoverkkoon sekä Helsingin omaan 110kV siirtoverkkoon.

Siemensin toimitus sisältää sähköaseman neliryhmäisen, SF6-kaasueristeisen 110 kV kaksikiskokojeiston suojareleineen ja ohjausjärjestelmineen. Toimitukseen kuuluvat myös sähköaseman omakäyttölaitteet ja sähköasemaprosessin maadoitukset. Lisäksi hankintaan kuuluu kaksi 30MVar-kondensaattorijärjestelmää sekä 30 MVA:n öljyeristeinen säädettävä reaktori.

Nykyaikaiset, kaasueristeiset GIS-kojeistot lisäävät turvallisuutta ja käyttövarmuutta. Jännitteiset osat ovat kojeiston sisällä suojattuina kaikelta koskettamiselta ja ympäristön vaikutuksilta.