Valaistussuunnittelija Sanna Forsman on vuoden Valoisa persoona

24.4.2013

Suomen Valoteknillinen Seura palkitsi teatteritaiteen maisteri, valaistussuunnittelija Sanna Forsmanin vuoden Valoisan persoonan arvonimellä 23.4.2013.

Valoisan persoonan palkinto myönnetään henkilölle, joka on tuonut valoa maailmaan ja edesauttanut valaistuksen asiaa. Suomen Valoteknillinen Seuran mukaan Forsman on toiminnallaan ja persoonallaan energisoinut valaistusalaa ja avannut valaistusalan teemoja niin ammattilaisille kuin maallikoillekin.

Valaistussuunnittelijana hän on ollut etujoukoissa laajentamassa virkamieskunnan näkemyksiä ammattitaitoisen valaistussuunnittelun tarjoamista kaupunkikuvan kehittämismahdollisuuksista. Hänen laatimaansa suunnitteluohjeistoa ”Kaupungin valot – Helsingin valaistuksen kaupunkikuvalliset periaatteet” voi pitää yhtenä suomalaisen kaupunkivalaistuksen perusasiakirjoista.

Forsman valmistui Valo- ja äänisuunnittelun laitokselta valosuunnittelijaksi vuonna 1999, minkä lisäksi hän on opiskellut valaistussuunnittelua Sydneyn yliopistossa Australiassa. Urallaan hän on työskennellyt muun muassa Helsingin Energian ja Granlund Oy:n palveluksessa. Lisäksi hän on toiminut monissa valaistusalan luottamustehtävissä. ja osallistunut valaistussuunnittelun uuden tehtäväluettelon laadintaan.

Valoisan persoonan kiertopalkinto, taiteilija Kari Alosen teos ”Valokeilassa” luovutettiin Forsmanille Ateneumin taidemuseossa Helsingissä pidettynä Valaistuksen ajankohtaispäivänä 23.4.2013.

Tilaisuudessa palkittiin myös vuoden Valaistunut persoona; Aalto-yliopiston professori Liisa Halonen. Hänen johdollaan Aalto yliopiston valaistusyksiköstä on muodostunut yksi maailman johtavista valaistuslaboratorioista. Halonen on koordinoinut esimerkiksi kansainvälistä Energy Efficient Electric Lighting for Buildings -projektia, jossa 29 maan edustajat tutkivat ja miettivät yhdessä valaistuksen laadun ja energiatehokkuuden kehittämistä.

Valaistuneen persoonan palkinto myönnetään Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenenä vähintään 5 vuotta vaikuttaneelle henkilölle.