Ministeri Viitanen: Lähiöiden korjaamiseen tullaan panostamaan

27.6.2013

Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen aikoo ministerikaudellaan kiinnittää erityistä huomiota lähiöihin ja niiden kehittämiseen. Viitasen mukaan korjaus- ja täydennysrakentamiselle tulee olemaan suuri tarve.

Suuri osa Suomen lähiöiden rakennuksista on tulossa peruskorjausikään. Tästä syystä yksi Viitasen näkökulmista lähiöiden kehittämiseen on lähiöiden korjaus- ja täydennysrakentamiseen panostaminen.

– Lähiöissä on valtava korjausvelka. Lähes koko lähiökerrostalokanta vaatii laajoja remontteja. Korjausurakkaan liittyy mittavia taloudellisia haasteita. Siksi tulen esittämään lisärahoitusta korjausrakentamiseen lisätalousarvioneuvotteluiden yhteydessä elokuussa, Viitanen sanoo.

Noin 1,5 miljoonaa suomalaista asuu lähiöissä, joista pääosa on rakennettu 60–70-luvuilla. Viitasen mukaan lähiötalojen korjaukset on kytkettävä koko lähiön kokonaisvaltaiseen kehittämiseen: korjaamisesta on saatava suunnitelmallista ja järjestelmällistä toimintaa, jossa huomioidaan korjausrakentamisen pitkä kaari.

 – Tulen asettamaan lähiöremonttiryhmän, joka tekee nopealla aikataululla konkreettisen suunnitelman korjausten toteuttamisesta lähiöissä ja siihen suunnattavasta rahoituksesta. Työssä tulee huomioida paitsi lähivuosien, myös pidemmän tähtäimen näkökulma, Viitanen toteaa.