Fennovoima etenee Rosatomin kanssa

4.7.2013

Fennovoima ja venäläisen Rosatomin tytäryhtiö Rusatom Overseas ovat allekirjoittaneet projektin kehityssopimuksen, joka tähtää sopimukseen ydinvoimalan toimittamisesta.

Kehityssopimuksessa on linjattu yhteiset tavoitteet, joiden mukaan yhtiöt pyrkivät loppuvuoden neuvotteluissa kohti laitostoimitussopimusta. Hanhikivi 1 -laitoksen toimitussopimus on tarkoitus allekirjoittaa vuoden 2013 loppuun mennessä. Lisäksi neuvotellaan Rusatom Overseasin tulosta Fennovoiman vähemmistöomistajaksi yhden kolmanneksen osuudella.

1200 megawatin AES-2006-reaktori vastaa kooltaan Fennovoiman omistajien tarpeita. Lisäksi Rusatom Overseasin tarjoama hankkeen toteutustapa ja muu kokonaisuus soveltuvat hyvin Fennovoimalle.

Rusatom Overseasin myötä Pyhäjoelle rakennetaan painevesilaitos AES-2006, joka on VVER-laitosten tuorein kehitysaskel. Laitostyyppi noudattaa IAEA:n ja eurooppalaisia vaatimuksia, ja sen suunnittelu päivitetään vastaamaan uusimpia suomalaisia turvallisuusvaatimuksia.

Suomessa Loviisassa on käytössä kaksi VVER-440-laitosyksikköä, joita on käytetty turvallisesti vuosikymmeniä. AES-2006:ta vastaavaa laitosta on tilattu eri puolille maailmaa, ja lisäksi laitostyyppiä rakennetaan parastaikaa Venäjälle.