Fortum aloittaa aurinkoenergian tuotannon Intiassa

11.6.2013

Fortum on ostanut aurinkokennoteknologiaan perustuvan voimalaitoksen Luoteis-Intiasta Rajasthanin osavaltiosta.

Yhtiön lyhyen aikavälin tavoitteena on hankkia kokemusta erilaisista aurinkoteknologioista ja Intian sähkömarkkinoista. Hankitun voimalaitoksen tekninen nimelliskapasiteetti on 5,4 megawattia ja vuosituotanto noin 9 gigawattituntia.

Voimalaitos on rakennettu osana Intian valtion uusiutuvan energian investointiohjelmaa Jawaharlal Nehru National Solar Missionia, jonka tavoitteena on lisätä aurinkoenergiaan perustuvaa sähköntuotantokapasiteettia 22 gigawattia vuoteen 2022 mennessä.

– Aurinkoenergia sopii hyvin osaksi Fortumin muuta päästötöntä tuotantoa, ja uskomme sen näyttelevän tärkeää osaa tulevaisuuden vähähiilisessä energiajärjestelmässä, sanoo Fortum India Pvt. Ltd:n toimitusjohtaja Matti Kaarnakari.

Laitos on ollut tuotantokäytössä vuoden ajan ja sen tuottamalle sähkölle maksetaan valtion uusiutuvan energian investointiohjelman mukaisesti markkinahintaa korkeampaa takuuhintaa 25 vuoden ajan.

– Aurinkoenergia on voimakkaan kehityksen alue sähköntuotannossa ja sen osuus kasvaa suhteellisen nopeasti. Teknologian nopean kehityksen ansiosta aurinkoenergia voi suotuisissa markkinaolosuhteissa olla kilpailukykyistä tukkusähkömarkkinoilla ilman tukia jo muutaman vuoden kuluessa, Kaarnakari toteaa.

Lyhyellä aikavälillä Fortumin suunnitelma on investoida yhteensä joitakin kymmeniä miljoonia euroja aurinkoenergiaan perustuvaan sähköntuotantoon. Nyt tehty hankinta on näistä ensimmäinen.