Hämeenlinnan Verkatehdas parantaa energiatehokkuuttaan

20.8.2013

Verkatehdas ja Skapat Energia Oy solmivat yhteistyösopimuksen syksyllä 2012. Kolmivuotisen yhteistyöhankkeen kokonaistavoite on säästää 200 000 euroa energiankulutuksessa.

Säästötavoitteeksi on asetettu 65 000 euroa vuodessa, ja ensimmäinen vuosi kulttuurikeskuksen energiankustannusten pienentämiseksi on edennyt tavoitteiden mukaisesti. Jo viime syksynä Verkatehdas ylsi 18 000 euron säästöön.

Verkatehdas oli jo aiemmin säästänyt omatoimisesti 10 % energiankulutuksessa, mutta parantaakseen edelleen se tarvitsi asiantuntijan apua. Tutkimuksen mukaan tehtaan hiilijalanjäljestä ylivoimaisesti suurin osa syntyy energian käytöstä. Päähuomio kohdistuukin näin ollen energiankulutuksen järkeistämiseen.

– Ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen kuuluu pitää huolta arvorakennuksista siten, ettei synny korjausvelkaa. Myös energiankäytön tulee olla järkevää ja todellisen tarpeen mukaista, Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor toteaa.

Skapat Energia on toiminut keskuksen energiateknisenä ja -taloudellisena neuvonantajana. Ensimmäisessä vaiheessa se kävi läpi tehtaan ostoenergioiden kiinteät tariffit. Suurimmat säästöt ovat tähän mennessä tulleet optimoimalla rakennusten lämmitys ja ilmanvaihto.

Verkatehdas on kytketty Skapat Energian etähallintaan, jolloin Verkatehtaan energiankäytön optimaalista tasoa seurataan yötä päivää. Etähallinta helpottaa esimerkiksi ilmanvaihdon kokonaisuuden hallintaa.