Helsingin Kalasatamaa kehitetään Fiksu kaupunki -ohjelmassa

29.8.2013

Tekesin Fiksu kaupunki -ohjelma haastaa kaupungit ja yritykset kehittämään uusia ratkaisuja älykkäisiin ympäristöihin. Sen ensimmäinen pilottikohde on Helsingin kaupungin Fiksu Kalasatama.

Fiksu kaupunki -ohjelman myötä Kalasatamasta tulee älykkään kaupunkirakentamisen mallialue, jota kehitetään kokeilujen avulla ja hyödyntämällä avointa dataa.

– Fiksusta Kalasatamasta tavoitellaan kehittämisympäristöä, jossa yhdistyvät yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta sekä kaupungin palvelujen kehittäminen. Yritykset ja kaupunki tuovat Fiksuun Kalasatamaan omia hankkeitaan, joita kehitetään, kokeillaan ja ideoidaan, selvittää projektinjohtaja Hannu Asikainen Helsingin kaupungilta.

Muun muassa Helsingin Energian, ABB:n ja Fingridin Älykkäät energiajärjestelmät -hanke sijoittuu Kalasatamaan. Alueen jätteiden putkikuljetusjärjestelmän toteuttaa Kalasataman jätteen putkikeräys Oy.

Kokeiluissa hyödynnetään myös avointa dataa. Tällä tarkoitetaan julkishallinnolle, yrityksille, organisaatioille ja yksityishenkilöille kertynyttä jalostamatonta digitaalista informaatiota, joka on kenen tahansa käytettävissä. Nämä voivat olla esimerkiksi tilastoja, julkaisuja, kuvia tai 3D-malleja.

Kalasataman alueen rakentaminen jatkuu 2030-luvulle. Alueelle muuttaa 20 000 asukasta ja sinne syntyy 8000 työpaikkaa. Fiksu kaupunki -ohjelmassa käynnistetään 3-6 mittavaa pilottia eri puolilla Suomea.