Keskusten lämpökuvaus ehkäisee sähköpaloja

2.8.2013

Henkilö- ja yritysarviointi Seti Oy aloittaa syksyllä sähkölaitteistojen lämpökuvaajien sertifioinnin.

If Vahinkovakuutus Oy:n tutkimusten ja tilastojen mukaan sähkökeskukset ovat merkittävä tulipalojen alkulähde. Sähkökeskukset eivät pysy vuosikymmeniä kunnossa ja turvallisina ilman huoltoa ja kunnossapitoa. Kevään käytönjohtajapäivillä puhuneet Ifin vahingontorjuntapäällikkö Niko Satto ja yritysturvallisuuden asiantuntija Jussi Lehtonen kertoivat uskovansa, että keskusten säännöllisen lämpökuvauksen lisääminen olisi hyvä ja kustannustehokas tapa vähentää sähköpaloja.

– Tavoitteenamme on aluksi tutkia, mitkä asiat sähkökeskuksissa aiheuttavat suurimmat paloriskit. Jos keskusten vaarallinen kuumeneminen on helppo paikallistaa lämpökuvauksen avulla, niin totta kai kannatamme kuvausten nykyistä laajamittaisempaa hyödyntämistä, Satto ja Lehtonen kertoivat.

Henkilö- ja yritysarviointi Seti aloittaa syksyllä sähkölaitteistojen lämpökuvaajien sertifioinnin. Tavoitteena on varmistaa, että lämpö-kuvauksia tekevillä henkilöillä on riittävä ammattitaito tehdä ja arvioida sähkölaitteistojen lämpökuvauksia. Sertifiointi perustuu kolmiosaiseen näyttökokeeseen eli teoriakokeeseen, näyttöön lämpökameran käytön hallinnasta ja todellisen kohteen lämpökuvausraportin laadinnasta. Seti on kehittänyt sertifiointia yhdessä Vakuutusyhtiöiden keskusliiton ja sähköalan toimijoiden kanssa.