Maalämpö käyttöön Östersundomissa

29.8.2013

Helsingin Energia valitsi Östersundomissa sijaitsevan, kaukolämpöverkosta erillään olevan koulun lämmön tuotantomuodoksi hybridiratkaisun, jonka muodostavat maalämpö, aurinkokeräimet ja lämpökeskus.

Kesän aikana koulun hiekkakenttien alle on porattu 21 noin 300 metriä syvää maalämpökaivoa. Uutta maalämpöjärjestelmää otetaan parhaillaan käyttöön ja jatkossa maalämmöllä ja aurinkokeräimillä tuotetaan yli 80 prosenttia koulun lämmitysenergiasta. Toimiakseen maalämpöjärjestelmä tarvitsee myös sähköä.

Koulun viereen asennetaan ensi kesäksi vielä aurinkolämpökeräimiä, joiden toteutussuunnittelu on valmistumassa. Aurinkolämpöjärjestelmällä tullaan jatkossa tuottamaan noin viisi prosenttia koulun vuotuisesta lämmöntarpeesta.

Koululla jo olevan lämpökeskuksen tehtävä on lämmön riittävyyden varmistaminen myös pakkaskaudella ja sen käyttö painottuu talven kulutushuippuihin. Lämpökeskuksen polttoaineena on tällä hetkellä kevyt polttoöljy, mutta tekniikka mahdollistaa tulevaisuudessa siirtymisen uusiutuvan bioöljyn käyttöön.