S&R-tiedote: Sähköremontti putkiremontin yhteyteen

12.9.2013

Uudessa taloyhtiöille suunnatussa Sähkö ja rakentaminen -tiedotteessa kerrotaan muun muassa sähköremontin teettämisestä putkiremontin yhteydessä.

Lisätöiden teettäminen putkiremontin kanssa ei kuulosta houkuttelevalta ajatukselta. Taloyhtiön kannattaa kuitenkin aina uusia vanhat sähköjärjestelmät putkiremontin yhteydessä, sillä se on edullisinta ja helpointa.

Sähkökaapelien teknisenä elinikänä voidaan pitää 30–50 vuotta. Lappeenrantalaisen Laatu-Sähkö Oy:n asennuspäällikkö Jarkko Huotisen mukaan viemäriputkistot antavat merkit uusimisen tarpeesta paljon aikaisemmin kuin sähkökaapelit.

– Sähköpuolella toivottaisiin, että myös sähkösaneeraus otettaisiin yhtä vakavasti kuin putkipuolen asiat. Se, mikä on 60-luvulla ollut normi, ei välttämättä enää ole riittävä taso, Huotinen sanoo.

Vanhat maadoittamattomat pistorasiat eivät ole turvallisuudeltaan samaa luokkaa nykyisten maadoitettujen, vikavirtasuojilla varustettujen pistorasioiden kanssa. Vanhoissa taloissa pistorasioita on myös yleensä liian vähän.

Isoissa remonteissa on usein tarpeellista palkata rakennuttajakonsultti suunnitteluavuksi. Insinööritoimisto Siluc Oy:n rakennuttajakonsultti Jose Tikan mukaan sähkötöiden teettäminen putkiremontin rinnalla on usein siitä kiinni, osaako hallitus kertoa taloyhtiölle, että sähköt on tarpeellista laittaa kuntoon samalla.

Syksyn Sähkö ja rakentaminen -tiedotteessa kerrotaan lisäksi uudesta sisäverkkomääräyksestä, energiatodistuksesta sekä energiatehokkuuden parantamisesta vanhoissa kerrostaloissa. Voit lukea tiedotteen täältä.