Moderni sisäverkko takaa uusimpien palvelujen käytön kiinteistöissä

18.12.2013

Toimiva kiinteistön sisäverkko on monipuolisten televisio-, radio- ja laajakaistapalvelujen käytön elinehto. Viestintävirasto on antanut uuden määräyksen, joka takaa talojen asukkaille monipuolisen ja pitkäikäisen sisäverkon. Se astuu voimaan 1.1.2014.

Viestintäviraston viestintäverkkoasiantuntija Klaus Niemisen mukaan uuden määräyksen keskeisenä tarkoituksena on turvata sisäverkkojen tekninen laatu ja luotettavuus, jotta kaikissa kiinteistöissä voisi vaivatta käyttää erilaisia viestintäpalveluja niin nyt kuin tulevaisuudessa.

Häiriöttömien televisio- ja radiolähetysten vastaanotto sekä nopean laajakaistan käyttö vaatii nykyaikaisen sisäverkon rakentamista tai vanhan uudistamista. Laajakaistan huippunopeus jää vielä tyypillisesti 100 Mbit/s tasolle, mutta määräyksen mukainen yleiskaapelointijärjestelmä mahdollistaa vähintään 1 Gbit/s – liikennöintinopeuden.

Sisäverkon rakentamiseen kannattaa panostaa esimerkiksi silloin, kun kiinteistössä suunnitellaan putkiremonttia. Kun sisäverkon rakentaminen tehdään putkiremontin yhteydessä, voivat säästöt olla merkittäviä.