P-Hämppi ja Stockmannin Helsingin tavaratalo Vuoden valaistuskohteita

18.9.2013

Helsingin Messukeskuksessa järjestettävässä ValoLight-tapahtumassa julkistettiin Vuoden valaistuskohde 2013 -kilpailun voittajat, Tampereen P-Hämppi ja Stockmannin Helsingin tavaratalon julkisivuvalaistus.

Hämpin parkki. Kuva Suomen valoteknillinen seura 

Kalliopysäköintiluola P-Hämpin sähkö- ja valaistussuunnittelijana toimi Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy. Hämpissä valaistuksella on saatu aikaan näyttävä ja helposti hahmotettava tila. Värivalaistusta on hyödynnetty visuaalisessa ohjauksessa, joka perustuu älykkäisiin liiketunnistimiin. Ohjauksen ja energiatehokkaiden valonlähteiden avulla voidaan valaistuksen energiankulutusta minimoida.

Säiliö 468. Kuva Tuomas UusheimoStockmannin valaistuksen suunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Pekka Laatio Oy, Stockmann Oyj ja Granlund Oy, joka on myös kohteen sähkösuunnittelija. Vanhat perinteiset valoviivat ja Stockmann-logot on valaistu ledilistoilla. Itäinen lasijulkisivu on värivalaistu lediheittimillä lasin takaa. Argoksen pääty on valaistu projektoritekniikalla, jossa valonjako on toteutettu niin, ettei valo osu ikkunoihin eikä jalankulkuvyöhykkeelle.

Helsingin kaupungin vanhasta öljysäiliöstä tehty valotaideteos Säiliö 468 sai kunniamaininnan. Teoksen alati vaihtuvat valokuviot on toteutettu nykyaikaisella tekniikalla ja älykkäällä ohjauksella.

Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.