Matkaviestinverkon kuuluvuutta kotona voi parantaa

1.7.2015

Kännykän kuuluvuutta ja mobiililaajakaistan toimivuutta kotona voi merkittävästi parantaa yksinkertaisilla teknisillä ratkaisuilla. Viestintävirasto on julkaissut opastusvideot matkaviestinverkon kuuluvuuden parantamiseksi.

Kännykän kuuluvuuteen ja mobiililaajakaistan toimivuuteen on helppoja parannusratkaisuja. Viestintäviraston ja teleyritysten kanssa yhteistyössä tehdyillä videoilla annetaan kolme vinkkiä ratkaisuista, joilla kännykän ja mobiililaajakaistan saa toimimaan kotioloissa.

Joskus riittää jo se, että kännykkää käytetään siellä, missä kuuluvuus on paras, yleensä lähellä ikkunaa. Laajakaistan saa puolestaan toimimaan paremmin, kun hankkii kotiin mobiilireitittimen ja sijoittaa sen lähelle ikkunaa. Mobiilireitittimen avulla kotiin saa langattoman laajakaistaverkon.

Jos päätelaitteen sijoittaminen ei riitä parantamaan kuuluvuutta, kannattaa kotona käytettäväksi puhelimeksi hankkia GSM-pöytäpuhelin. Sekä GSM-pöytäpuhelimen että laajakaistan käyttöön tarkoitetun mobiilireitittimen kuuluvuutta voi vielä parantaa erillisellä pöytäantennilla. Säänkestävän pöytäantennin voi sujauttaa myös ulos ikkunapellille, jolloin kuuluvuus paranee yleensä vielä enemmän.

Jos näilläkään keinoilla ei saada kuuluvuutta, kannattaa hankkia ulkoantenni, joka asennetaan yleensä talon katolle. Ulkoantenni yhdistetään antennikaapelilla joko GSM-pöytäpuhelimeen tai mobiilireitittimeen. Ulkoantennin asennuksessa kannattaa käyttää ammattilaista.

Viestintäviraston julkaisemilla videoilla annetaan konkreettisia neuvoja tarjolla olevista ratkaisuista kuuluvuuden parantamiseen. Neuvoja ja opastusta kuuluvuuden parantamiseen saa myös matkapuhelinoperaattoreilta. Operaattorit antavat tietoa matkapuhelinverkon peitosta, auttavat laitehankinnoissa ja opastavat suuntaamaan antennin oikein.

Jokaisella on oikeus toimivaan puhelinyhteyteen ja yhden megan laajakaistaan vakituisessa asunnossaan. Yleispalveluliittymä voi olla kiinteä tai langaton ja kuuluvuus yhdessä pisteessä kotona riittää. Viestintävirasto neuvoo ja opastaa yleispalveluasioissa sekä puhelin- tai laajakaistaliittymiin liittyvissä ongelmatilanteissa.


Videot ovat ladattavissa Viestintäviraston Youtube-sivulta
Ohje matkapuhelimen kuuluvuuden ja mobiililaajakaistan toimivuuden parantamiseksi
Lisätietoja oikeudesta puhelin- ja laajakaistaliittymään