Aurinkolentokone teki hätälaskun

2.6.2015

Solar Impulse 2
Solar Impulse lähti matkaan lennon haastavimmalle osuudelle 31.5. Kiinan Nanjingista.

Aurinkoenergialla lentävä Solar Impulse -lentokone joutui maanantaina tekemään hätälaskun huonon lentosään vuoksi. Matkan pisin ja haastavin osuus, 8500 kilometrin lento Tyynenmeren yli Kiinasta Havaijille, keskeytyi Japaninmeren yllä. Koneen pilotti André Borschberg laskeutui myöhään maanantai-iltana Japanin Nagoyaan odottamaan parempaa säätä.

Solar Impulsen maailmanympärilento on jaettu kahteentoista osuuteen. Huono sää on viivyttänyt matkantekoa monella osuudella, mutta keskeytyksestä huolimatta kone teki nyt ennätyksen lentämällä yhtämittaisesti 36 tuntia. Lento Tyynenmeren yli olisi onnistuessaan kestänyt viisi vuorokautta.

Ultrakevyt aurinkolentokone saa energiansa yli 17 000 aurinkopaneelista, jotka sijaitsevat koneen yläpinnalla. Koneen neljä sähkömoottoria sijaitsevat siipien alapuolella ja akusto mahdollistaa lentämisen vuorokauden ympäri. Koneen maksiminopeus on 140 kilometriä tunnissa ja maksimilentokorkeus 8,5km, ja kaksi pilottia vuorottelevat koneen pienessä, painestamattomassa ja lämmittämättömässä ohjaamossa.

Solar Impulse on sveitsiläisten André Borschbergin ja Bertrand Piccardin perustama hanke, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomio päästöttömään teknologiaan ja uusiutuvaan energiaan. Prototyyppi teki ensimmäisen lentonsa 2010, ja uusittu versio Solar Impulse 2 aloitti historiallisen, pelkällä aurinkovoimalla tehtävän maailmanympärilentonsa maaliskuussa Abu Dhabista, jonne matkan on alkuperäisen suunnitelman mukaan myös määrä päättyä loppukesästä.

Solar Impulsen matkaa voi seurata hankkeen kotisivuilla, YouTube-kanavalla sekä Facebookissa.