Yrittäjät haluavat mukaan yhteiskuntasopimusneuvotteluihin

3.8.2015

Suomen Yrittäjät osallistui keväällä hallitustunnustelija Juha Sipilän johdolla käytyihin ensimmäisiin yhteiskuntasopimuksen syntymistä kartoittaviin neuvotteluihin. Nyt alkavalle neuvottelukierrokselle yrittäjäjärjestöä ei kuitenkaan kutsuttu.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus pahoittelee yrittäjäjärjestön jättämistä pois uudelta neuvottelukierrokselta.

— Talouskasvu ja työllisyys ovat jatkossakin oleellisesti yrittäjien varassa. Siksi laajan yrittäjäkentän mukaan kutsuminen olisi ollut neuvottelujen sisällön kannalta tärkeää, Järventaus sanoo.

Lähes kaikki uudet työpaikat ovat viime vuosina syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, eniten aivan pienimpiin yrityksiin. Suomen Yrittäjien yli 50 000 jäsenyritystä työllistävät yli puoli miljoonaa henkilöä.

Järjestön puheenjohtajan, yrittäjä Jyrki Mäkysen mukaan yhteiskuntasopimusneuvotteluissa ei ole kysymys perinteisestä tuposta vaan maan kilpailukykyä ja työelämän rakenteita oleellisesti koskettavasta prosessista.

– Laajan yrittäjäkentän poisjättäminen tällaisista hallituksen vetämistä neuvotteluista on vakava puute, Mäkynen sanoo.

Hallituksen asettama tavoite kilpailukyvyn parantamisesta viidellä prosentilla edellyttää Mäkysen ja Järventauksen mukaan tinkimistä saavutetuista eduista.

– Nyt tarvittavia keinoja ei suomalaisessa työmarkkinapolitiikassa ole ennen nähty.