Suomen ABB varustaa maailman kehittyneimmän jäänmurtajan

3.12.2015

Kuva Aker ArcticSuomen ABB toimittaa sähköistyksen, automaationjärjestelmän, neljä roottoripotkurijärjestelmää sekä turboahtimet Aker Arcticin uuteen satamajäänmurtaja konseptiin. ABB:n teknologia on suunniteltu tuomaan tehokkuutta ja vähentämään polttoainepäästöjä.

Suomalaisen Aker Arcticin täysin uusi satamajäänmurtaja konsepti on suunniteltu ankariin satamien jääolosuhteisiin ja se hyödyntää ABB:n tasavirtaverkkoteknologiaa. Tasavirtaverkon ansiosta laivan dieselmoottoreiden nopeutta voidaan säätää polttoaineen kulutuksen optimoimiseksi, mikä on jääolosuhteissa tärkeää ja säästää energiaa. Se vähentää myös melua ja tärinää aluksella.

Jäänmurtajan keulaan sekä perään asennetaan lisäksi kaksi Azipod-ruoripotkuria, jotka kääntyvät 360 astetta, mikä helpottaa aluksen ohjattavuutta. Azipod-propulsiojärjestelmä on Suomen ABB:n innovaatio. Se perustuu sähkövoimalla pyöritettäviin potkureihin ja pystyakselinsa ympäri pyörivään ruoripotkurilaitteeseen. Moottoriin asennetaan lisäksi kaksivaiheinen turboahdinjärjestelmä, joka vähentää polttoaineen kulutusta ja saavuttaa 75 % hyötysuhteen.

Alus rakennetaan Viipurin telakalla Venäjällä.