Ahvenanmaan merikaapeliyhteys luovutettiin tilaajalle

7.12.2015

ABB on toimittanut suurjännitteiseen tasavirtatekniikkaan (HVDC) perustuvan sähkönsiirtoyhteyden energiayhtiö Kraftnät Ålandille. 158 kilometrin pituinen merikaapeliyhteys yhdistää Ahvenanmaan ja manner-Suomen sähköverkot toisiinsa.

Ennen luovutusta ABB simuloi onnistuneesti black-start -toiminnallisuutta. Aamuvarhaisella toteutetussa simulaatiossa Ahvenanmaan sähkönsiirto katkaistiin ja palautettiin sarjalla automaattisia käynnistyksiä. Tarkoitus oli simuloida pahinta mahdollista tilannetta, jossa saariston sähköt menetetään täydellisesti.

– Sähköverkon suurhäiriö on saaristossa vakava tilanne ja virran palauttaminen perinteisellä teknologialla pitkä ja vaikea prosessi. Simulaatio osoitti, että suurhäiriötilanteessa ABB:n teknologia nopeuttaa merkittävästi jännitteen palauttamista ja lyhentää siten sähkökatkosta huomattavasti, myyntijohtaja Matti Vaattovaara ABB:ltä sanoo.

100 megawatin HVDC-siirtoyhteys siirtää sähköä Ahvenanmaan Jomalan ja manner-Suomen Naantalin välillä. Siirtoyhteys mahdollistaa uusiutuvan energian nykyistä laajemman hyödyntämisen ja varmistaa Ahvenanmaan 29 000 asukkaalle luotettavan sähkönsaannin.

HVDC (High-Voltage Direct Current) eli suurjännitteinen tasavirtatekniikka on ABB:n yli 60 vuotta sitten kehittämä tekniikka, joka parantaa sähkönsiirron tehokkuutta pitkillä välimatkoilla. Yhtiö on toteuttanut yli 110 HVDC-projektia, joissa on asennettu yli 120 000 megawattia kapasiteettia, mikä vastaa noin puolta koko maailman laitekannasta.