Visedon sähköinen voimalinja maailman suurimpaan sähköiseen matkustajalauttaan

11.6.2015

Suomalainen Visedo Oy toimittaa sähköisen voimalinjan maailman suurimpaan täysin sähköiseen matkustajalauttaan Tanskaan. Projektin ympäristöystävälliset vaikutukset ovat mittavat.

Kimmo Rauma.Lappeenrantalainen Visedo Oy on vastaanottanut yli 4 miljoonan euron arvoisen tilauksen tanskalaisen Søby Shipyard Ltd:n valmistaman maailman suurimman täysin sähköisen matkustajalautan toimitukseen. Lautta valmistuu kesäkuussa 2017 ja tulee kuljettamaan ajoneuvoja ja matkustajia Ærøn saaren ja manner-Tanskan välillä. Sähköisten voimalinjojen ja niiden komponenttien suunnitteluun ja valmistukseen erikoistunut Visedo jätti taakseen valinnassa muun muassa toimialan suurimpiin yrityksiin kuuluvan Siemensin, joka oli aiemmin pääehdokkaana projektin sähköjärjestelmän toimittajaksi.

-Tämä uusi toimitus ja muut Visedon äskettäin voittamat merkittävät laivaprojektit, kuten Damen Eco-Liner –jokitankkeriprojekti Hollannissa, vahvistavat yrityksen liiketoimintasuunnitelman toteutumista, Visedon toimitusjohtaja Kimmo Rauma kommentoi.

-Teknologiamme mahdollistaa markkinoiden tehokkaimpien mutta silti pienikokoisten järjestelmien valmistuksen. Tämän ansiosta Visedo onkin kyennyt voittamaan useita projekteja laivojen voimalinjatoimituksiin. Vuoden 2015 vahvistetut tilaukset merkitsevät onnistumista Visedolle sen kasvusuunnitelman ja strategian osalta, Rauma painottaa.


Ympäristöystävällinen tapa liikkua

Matkustajalauttaprojekti on EU:n Horizon 2020 -hankkeen viiden suurimman projektin joukossa 21 miljoonan euron kokonaisbudjetilla ja on tärkeässä osassa tanskalaista Natura-projektia tarjoamassa paikallisille ihmisille ympäristöystävällisen liikkumisvaihtoehdon. Ympäristön kannalta on huomattavaa, että hiilidioksidipäästöjä kyetään vähentämään jopa 2 000 tonnia ja typen oksidien (NOx) päästöjä 41 500 kg vuodessa.

Visedon hiljainen propulsiojärjestelmä pienentää lisäksi huomattavasti melutasoa verrattuna perinteisen diesel-koneen toimintaan. Lautta on toteutettu kevyemmällä teknologialla, mikä pienentää lautan painoa ja parantaa puolestaan sen energiatehokkuutta. Aluksen rakenne pienentää myös syntyviä peräaaltoja noin 60-70%, mikä mahdollistaa liikkumisen EU:n Natura-alueilla. Uusilla teknisillä ratkaisuilla parannetaan turvallisuutta ja toimintavarmuutta nykyisiin lauttoihin verrattuna.

Maailman suurin sähköinen matkustajalautta valmistuu kesäkuussa 2017 ja tulee kuljettamaan ajoneuvoja ja matkustajia Ærøn saaren ja manner-Tanskan välilläAiemmin toukokuussa 2015, Visedo julkisti strategisen yhteistyösopimuksen sveitsiläisen akkuvalmistajan Leclanchén kanssa. Yhteistyön myötä Leclanché sai 4,2 megawattitunnin akkujärjestelmän tilauksen toimitettavaksi varustettuna Visedon suunnittelemalla akunhallintajärjestelmällä.

-Tämä projekti on läpimurto tänä vuonna markkinoille tuomiemme ajoneuvojen energiavarastojen liiketoiminnassa. Parhaan akkuteknologian ja sähköisen voimalinjan yhdistelmä, jonka Leclanché ja Visedo toimittavat yhdessä, tarjoaa todellisia etuja niin laivoissa kuin muissakin liikkuvissa sovelluksissa. Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyökumppanuudesta Visedon kanssa, Leclanchén Mobile storage systems -liiketoimintayksikön johtaja Martti Ukkonen kommentoi.

Sähköisten laivojen markkinoiden on arvioitu kasvavan 2,6 miljardista dollarista 6,3 miljardiin vuoteen 2023 mennessä päästörajoitusten ja suurten polttoainesäästöjen siivittämänä.


Yleistä tietoa lauttaprojektista löydät täältä.