General Electric ostaa Alstomin energialiiketoiminnot

9.9.2015

EU:n ja Yhdysvaltojen kilpailuviranomaiset hyväksyivät Alstomin ja GE:n välisen yrityskaupan 8.9.2015. Alstomin Tampereen tehdas tulee olemaan jatkossa osa General Electricin Digital Energy -toimialaa.

Euroopan komissio ja Yhdysvaltojen oikeusministeriö ovat hyväksyneet Alstomin Energialiiketoimintojen myynnin General Electricille (GE). Kaupan odotetaan toteutuvan vielä tämän vuoden puolella.

Kompensointilaitteita. Kuva Pertti A. Mäkinen

Suomessa Alstom työllistää yhteensä noin 400 henkeä Power-, Grid- ja Transport-liiketoiminnoissa. Esimerkiksi Pendolino-junat ja pääkaupunkiseudun lähiliikenteen junia toimittaneen Alstom Transportin nimi tulee olemaan jatkossakin Alstom, mutta sen sijaan Tampereella loistehon kompensointiin sekä harmonisten yliaaltojen suodatukseen tarvittavia laitteita ja järjestelmiä valmistavan Alstom Gridin kaksi liiketoimintayksikköä tehdas mukaan lukien tulevat saamaan katolleen General Electricin logot.

Alstomin Suomen ja Baltian viestintävastaavan Sari Luhangan mukaan yrityskaupan tarkemmat vaikutuksen Suomen liiketoimintojen järjestelyille tulevat selviämään tarkemmin lähiaikoina kun kauppa saatetaan päätökseen ja uusi omistaja kertoo tarkemmin suunnitelmistaan.

– Tähän mennessä on ilmoitettu, että nykyinen Alstom Grid -sektori tulee olemaan jatkossa GE Grid Solutions -liiketoiminta ja osa GE:n Digital Energy -toimialaa. Tampereen tehtaan toimintoihin ei ole näillä näkymin odotettavissa ainakaan suuria muutoksia, Luhanka kertoo.

General Electric on yksi maailman suurimmista yrityksistä. Thomas Alva Edisonin Yhdysvalloissa vuonna 1876 perustama yritys on keskittynyt sähkö- ja energia-alan lisäksi esimerkiksi terveydenhoitoalan tuotteiden valmistukseen sekä lentokoneiden moottoreihin ja avioniikkaan.