Tampereen Torni-hotelli on Vuoden valaistuskohde

9.9.2015

Vuoden 2015 ulkovalaistuskohde on Tampereen Sokos hotelli Torni. Vuoden sisävalaistuskohteeksi valittiin Helsingin Kuusisaaressa sijaitseva Didrichsenin taidemuseo.

Sokos Hotel Torni

Palkinnon perusteluiden mukaan Torni-hotellin valaistus nostaa 25-kerroksisen, 88 metrin korkuisen rakennuksen Tampereen keskustan kiintopisteeksi.

Hotelli Torni

”Illan hämärtyessä hillitty, rakennuksen huipulle painotettu, kaikkiin suuntiin näkyvä mediapinnoilla toteutettu valaistus nostaa kohteen kaupungin kiintopisteeksi. Kokonaisuutta täydentää yhden kulman viistetyt osuudet, joiden valaistus tukee ja liittää yläosan valaistuksen tyylikkäästi koko rakennuksen korkeuteen. Tummien julkisivujen ikkunoista näkyvä valaistus luo kokonaisuutta hahmottavan lisän valaistukseen. Valaistuksen värien ja liikkeiden hillitty käyttö luo miellyttävän, joskus jopa katseen vangitsevan lopputuloksen, jonka toimivuus on harkiten toteutettu niin lähellä kuin kauempanakin olevien katselijoiden ihailtavaksi.”

Valaistus täyttää nykyaikaiset valaistustekniset vaatimukset muun muassa valaistustason, häikäisynrajoituksen, valon värin ja näkömukavuuden suhteen. Koska valaistus on toteutettu mediavalaisintekniikkaa hyödyntäen, on tuotettava näkymä myös päivitettävissä, mikä tarjoaa laajoja mahdollisuuksia valaistuksen uudistamiseen ja vuodenaikojen huomioimiseen.

Kohteen valaistussuunnitelmat ovat Valoa designin Roope Siiroisen, Marko Kuusiston ja Antti Hiltusen sekä Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy:n Sampo Valjuksen ja Juha Paanasen käsialaa.

Didrichsenin taidemuseo

Vuoden sisävalaistuskohteeksi valitun Didrichsenin taidemuseon näyttelytilojen valaistus on toteutettu kokonaan LED-valaisimilla. Uuden valaistuksen toteuttaminen vanhaan rakennukseen on ollut vaativaa. Valaisinten sovittaminen asuinpuolen alakaton vanhoille paikoille toimii kuitenkin alkuperäistä Viljo Revellin arkkitehtuuria kunnioittavana tekijänä.

Nyt 15. kerran järjestetyn kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaille ja korkeatasoisille valaistusratkaisuille. Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura, RAKLI, Sisustusarkkitehdit SIO, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL, Sähkösuunnittelijat NSS sekä Sähköteknisen Kaupan Liitto. Palkinnot jaettiin ValoLight-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 9. syyskuuta.


Lisää kuvia palkituista kohteista Suomen Valoteknillinen Seuran sivuilla