Turku Energian ympäristötaideteokset elävöittävät katukuvaa

14.8.2015

Turku Energia aloitti tänä vuonna kaukolämmön kiinteiden kohteiden muokkaamisen ympäristötaideteoksiksi. Kuluvana kesänä toteutetaan taidesähkökaappien lisäksi neljä suurempaa kaukolämpöön liittyvää kohdetta. Taideprojektien tavoitteena on elävöittää katukuvaa ja samalla tuoda kaukolämpöä näkyvämmäksi.


Kesän 2015 aikana Turku Energian toteuttamista ympäristötaideteoksista yksi on Window Of The Sun eli Ikkuna aurinkoon -niminen taideteos. Taideteos koostuu vuonna 1937 valmistuneesta, alun perin kotitalouskaasun säiliöksi rakennetusta kaasupallosta ja sen ympäristöstä.

Kaasupalloon heijastetaan Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallituksen (NASA) SDO-satelliitin kuvaamaa, muokattua videokuvaa auringosta. Kaasupallon alusta on lisäksi verhottu antiikinpunaisella kuorikatteella, joka muodostaa pallolle meteoriitin tulihännän. Kaasupallon ympärillä olevat kahdeksan kiveä symboloivat aurinkokuntamme planeettoja.

Taideteos on yksi Energiateollisuus ry:n, Humanistisen ammattikorkeakoulun ja muutamien kaukolämpöyritysten vuonna 2014 järjestämän ideakilpailun voittajatöistä. Kilpailun tarkoituksena oli keksiä tapoja ottaa kaukolämpöön liittyviä kiinteitä kohteita taiteelliseen käyttöön. Teoksen on suunnitellut kuvataiteilija Mauri Kosonen, joka rekrytoitiin Turku Energiaan kesätöihin taideteoksen toteuttamiseksi.

– Kaasupallo on Museoviraston suojeluksessa, joten sen pintaa ei saanut millään tavalla muokata. Tästä syystä päätinkin ehdottaa videoprojisointia. Sain idean teokseeni, kun mietin, mikä on kaukaisin lämmön ja energian lähteemme, Kosonen kertoo.

 
Taidesähkökaapit vähentävät töhrimistä

Taidesähkökaapit vähentävät töhrimistä

Kososen käsialaa Ikkuna aurinkoon -teoksen lisäksi on Luolavuoren kaukolämpötunnelin suuaukolta löytyvä Vuorenneito-ympäristöinstallaatio. Tallimäenpuiston kaukolämpöpumppaamoon on ilmestynyt myös Helena Mikkolan Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista -taideteos. Lukuisia ympäristötaideteoksia tehnyt Jukka Hakanen taas on taiteillut teoksen Metsämaisema, joka sijaitsee Vilkkilänmäen kaukolämpöpumppaamossa.

Kesän aikana on toteutettu myös useita taidesähkökaappeja, joista saadun kokemuksen perusteella ympäristötaideteokset vähentävät kohteiden töhrimistä.

– Tekniset laitteet ovat yleensä arkisen näköisiä. Niiden ulkomuotoon olisi hyvä kiinnittää huomiota jo rakennusvaiheessa, mutta on todella hienoa, että saamme niitä näin jälkikäteenkin piristettyä, Turku Energian lämpöpäällikkö Ari Eklund sanoo.


 
Kaasupalloon heijastettua videokuvaa tullaan näyttämään syksystä alkaen pimeinä vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Tarkat ajankohdat päivitetään Turku Energian nettisivuille.