Motiva muistuttaa läpivientien energiatehokkaasta tiivistyksestä

15.4.2015

Motiva julkaisi 15.4. uudet, rakentajille ja rakennusalan ammattilaisille suunnatut energiatehokkaan rakentamisen ohjeet.

Esimerkkejä oikein toteutetuista läpivienneistä. Kuva TTYMotiva on julkaissut kymmenen kalvosarjaa ja työmaaoppaan sisältävän koulutuspaketin energiatehokkaan rakentamisen parhaista käytännöistä. Tampereen teknillisen yliopiston kanssa laaditussa koulutuspaketissa pureudutaan erityisesti energiatehokkaaseen rakentamiseen kuuluvaan rakennuksen tiiviyteen sekä talotekniikan toimivuuteen.

Sähköalan ammattilaisia ohjeissa muistutetaan erityisesti läpivientien huolellisesta eristämisestä. Mikäli höyrysulkukalvoja joudutaan rikkomaan kaapeleiden läpivientivaiheessa, tulee höyrynsulun läpi menevän kaapelin ja suojaputken väli tiivistetään elastisella sauma-aineella (1) tai käyttää erillistä läpivientikaulusta (2). Muovisten lämmöneristeiden läpiviennit voidaan tiivistää vaahdottamalla. Tiivistyksessä pitää huomioida myös rakenteiden mahdollinen liikkuminen, sillä läpivientien pitää kestää tiiviinä vuosikymmeniä.

Ohjeissa korostetaan taloautomaatiojärjestelmien tarkoituksenmukaisen ohjauksen ja termostaattien oikeiden säätöjen merkitystä energiatehokkuudelle. Esimerkiksi termostaattien asennuksessa tulisi huomioida sekä lämpökuormat, laitteiden ja järjestelmien viilentävä tai lämmittävä vaikutus, auringon säteily sekä ilmanvaihdon tuloilman lämpötilat. Lisäksi ohjeissa suositellaan, että lämmitystä ja ilmanvaihtoa ohjattaisiin kellokytkinten ja lämpötila-antureiden lisäksi kosteus- ja hiilidioksidiantureilla sekä liiketunnistimilla. Ohjeet on laadittuna osana Build Up Skills Finland -hanketta.

  

Koulutuspaketti Motivan sivuilla