Kantaverkkoyhtiöt varautuvat 20. päivän auringonpimennykseen

17.3.2015

Manner-Euroopassa auringonpimennys voi vaikuttaa merkittävästi sähkön kulutuksen ja tuotannon hetkelliseen tasapainoon aurinkoenergian tuotannon keskeytyessä.

Auringonpimennys. Kuva Pixmac

Perjantaina 20.3.2015 aamupäivällä, klo 9.40 - 13.50 Suomen aikaa, koetaan osittainen auringonpimennys lähes koko Euroopassa. Fingridin mukaan Pohjoismaissa auringonpimennyksellä ei ole vaikutuksia sähköjärjestelmän toimintaan, koska aurinkosähkötuotanto on vähäistä. Sen sijaan Manner-Euroopassa auringonpimennys voi vaikuttaa merkittävästi kulutuksen ja tuotannon hetkelliseen tasapainoon.

Jos lähtötilanteessa sää on selkeä, laskee aurinkopaneelien tuotanto jopa yli 30 000 megawattia yhden tunnin aikana koko Manner-Euroopan tasolla. Auringonpimennyksen väistyessä alkavat paneelit uudelleen tuottamaan sähköä ja voimajärjestelmässä koetaan vastaava tehonlisäys. Suurimmillaan auringonpimennyksestä aiheutuva tehonmuutosnopeus voi Fingridin mukaan olla useita satoja megawatteja minuutissa.

Auringonpimennyksen vaikutukset näkyvät eniten Saksassa ja Italiassa, joissa asennettu aurinkosähkökapasiteetti on suurin. Euroopan kantaverkkoyhtiöt ovat valmistautuneet hyvissä ajoin auringonpimennykseen ja varautuneet muun muassa hankkimaan lisää reservejä tilanteen hallitsemiseksi eikä auringonpimennyksen odoteta näin ollen vaarantavan sähköverkon käyttövarmuutta.

Auringonpimennyksen vaikutus markkinoille riippuu voimakkaasti sään kirkkaudesta auringonpimennyksen aikana. Mikäli Manner-Euroopassa on selkeä sää, pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt rajoittavat tuontikapasiteettia Manner-Eurooppaan 800 – 1 000 megawatin tasolle ja vientikapasiteettia 3 000 – 4 000 megawatin tasolle käyttövarmuuden ylläpitämiseksi. Esitetty kokonaiskapasiteetti jaetaan yhteyksillä niiden nimellistehojen suhteessa. Yhteyksien automaattiset säätöominaisuudet pidetään käytössä Manner-Euroopan tehotasapainon tukemiseksi.


Fingridin tiedote aiheesta