Fortum toimittaa aurinkovoimalan Ilmatieteen laitoksen katolle

18.8.2015

Fortum toimittaa aurinkovoimalan Helsingin Kumpulaan Ilmatieteen laitoksen toimitilojen katolle. Aurinkoenergiajärjestelmä koostuu 80 paneelista ja sen kapasiteetti on 20 kW.

Ilmatieteenlaitoksen aurinkovoimala. Kuva Fortum

Voimalan arvioitu vuosituotanto vastaa noin kolmen pientalon vuotuista sähkönkulutusta. Järjestelmä lisää Ilmatieteen laitoksen Dynamicum-rakennuksen energiatehokkuutta ja antaa reaaliaikaista tietoa aurinkoenergian tuotannosta.

Ilmatieteenlaitoksen aurinkovoimala. Kuva Fortum

– Tavoitteenamme on paitsi hyödyntää aurinkovoimaa energiankulutuksessamme myös selvittää tarkasti, kuinka paljon energiaa paneeleista käytännössä saadaan eri säätilanteissa Suomessa, sanoo Pirkko Pylkkö Ilmatieteen laitokselta.

Toimitalon omistavan Senaatti-Kiinteistöjen talotekniikan asiantuntija Pasi Hyypän mukaan aurinkoenergian hyödyntäminen on luonteva askel kiinteistöyhtiön energiatehokkuuden edistämiseen tähtäävässä toimintapolitiikassa.

Paneelit on kytketty neljään 21 paneelin sarjaan ja jokaisen sarjan tasavirtajännite (DC) on noin 700 volttia, joka muutetaan ABB:n invertterillä sähköverkkoon sopivaksi vaihtovirraksi (AC). Voimala on täysin automaattinen, joten se ei vaadi varsinaisia käyttötoimenpiteitä.