Loviisan ydinvoimalan vuosihuolto päätökseen

18.9.2015

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen ykkösyksikön 21 vuorokautta kestänyt vuosihuolto saatettiin päätökseen 30.8.2015 ja kakkosyksikön noin 17 vuorokautta kestänyt huoltoseisokki 15.9.

Loviisan voimala

Molemmille Loviisan laitosyksiköille tehtiin lyhyt vuosihuolto eli niin kutsuttu polttoaineen vaihtoseisokki. Vuosihuoltojen yhteydessä molempien laitosyksiköiden polttoaineesta vaihdettiin noin neljäsosa.

Ykkösyksikön käynnistys viivästyi kolme vuorokautta käynnistysvaiheessa ilmenneen generaattorin vetyvuodon korjauksen ja välitulistimien vaihdon haasteellisuuden vuoksi.

Välitulistimien tehtävänä on poistaa kosteutta ja tulistaa korkeapaineturbiineilta tuleva höyry niin, että se voidaan johtaa matalaturbiineille. Välitulistimien uusinta lisää laitoksen luotettavuutta ja parantaa hyötysuhdetta.

Kakkosyksiköllä normaalien määräaikaishuoltotöiden ja polttoaineen vaihdon lisäksi merkittävimpiä töitä olivat turbiinin höyrylinjojen aktiivisuusmittausten uusinta ja yhden hätädieselgeneraattorin moottorin vaihto.

– Vuosihuoltojen työt toteutuivat kokonaisuudessaan suunnitellusti ja aikataulussa. Merkittäviä henkilö- tai laitosturvallisuuteen vaikuttavia tapahtumia ei sattunut, toteaa käyttöyksikön päällikkö Timo Eurasto Loviisan voimalaitokselta.

Elokuussa alkaneeseen Loviisan voimalaitoksen vuosihuoltoon ja meneillään oleviin uusintahankkeisiin osallistuu yhteensä noin 750 ulkopuolista urakoitsijaa, joista noin 90 prosenttia oli suomalaisia. Voimalaitoksella työskentelee ympäri vuoden noin 600 työntekijää. Vuonna 2014 Loviisan reaktorit tuottivat sähköä yhteensä 7,88 terawattituntia, mikä oli noin 12 prosenttia Suomen sähköntuotannosta.