Sähköjärjestelmät uusitaan joka toisessa putkiremonttikohteessa

18.11.2015

Kiinteistöliiton 18.11. julkaiseman syksyn korjausrakentamisbarometrin mukaan perinteisen putkiremontin toteuttaneista taloyhtiöistä 57 % teetti remontin yhteydessä myös sähkö- ja tietoliikennejärjestelmien kunnostuksen.

Mikäli taloyhtiössä valittiin viemäriputkien sukittaminen tai pinnoitus, teetettiin sähkö- ja mahdollisesti myös tietoliikennejärjestelmien kunnostus samalla 35 prosentissa näistä taloyhtiöistä. Viemärisaneerauksista noin puolet tehtiin asentamalla uudet putket vanhojen tilalle tai asentamalla viemäriputket uuteen kohtaan. Puolet saneerauksista tehtiin viemäreiden sisäpuolisia kunnostusmenetelmiä käyttämällä tai perinteisten ja sisäpuolisten menetelmien yhdistelmänä.

Sähköremontti. Kuva Alli Makinen

Vesi- ja viemäriputkistojen korjaaminen on taloyhtiöiden yleisin korjauskohde. Linjasaneeraus on tällä hetkellä käynnissä tai suunnitteilla joka kymmenennessä taloyhtiössä.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry muistuttaa kaikkia remonttia suunnittelevia taloyhtiöitä, että kiinteistön sähköjärjestelmän ja tietoliikennekaapeloinnin uusiminen on aina helpointa, edullisinta ja järkevintä toteuttaa muun linjasaneerauksen yhteydessä. Kiinteistön sähköjohdoille lasketaan yleensä sama elinikä kuin vesi- ja viemäriputkille, eli noin 30–50 vuotta. Tätä vanhempikin, aikanaan hyvin tehty sähköjärjestelmä saattaa olla vielä turvallinen käyttää, mutta nykyajan vaatimuksia puolen vuosisadan ikäinen sähköistys ei enää vastaa.

Suomen Kiinteistöliiton ja Suomen Kiinteistölehden korjausrakentamisbarometrikyselyyn vastasi 2 619 asunto-osakeyhtiöiden hallituksen jäsentä, isännöitsijää tai muuta taloyhtiöiden edustajaa.

  

Korjausrakentamisbarometri Kiinteistöliiton sivuilla:
Joka kolmas kiinteistö korjaa

   
Sähköala Koti -lehden linjasaneerausartikkeleita:

Sähköjä ei kannata unohtaa kerrostalossakaan
Huoneiston sähkölaitteet ovat pääasiassa taloyhtiön vastuulla
Linjasaneeraus voi onnistua nopeallakin aikataululla
Tietoliikennesaneeraus putkien siivellä