Uusi standardi kaapeleiden paloteknisestä käyttäytymisestä

18.12.2015

Standardissa SFS-EN 50575 määritellään kaapeleiden paloteknistä käyttäytymistä koskevat suoritustasovaatimukset sekä testi- ja arviointimenetelmät. Standardista on hyötyä sekä kaapeleiden valmistajille että maahantuojille.

Standardi kattaa sähkön syöttöön ja tiedonsiirtoon tarkoitetut kaapelit, joita käytetään rakennuksissa ja vastaavissa yhteiskunnallisissa rakennuskohteissa ja joiden tarkoituksena on rajoittaa tulen syttymistä ja leviämistä sekä savunmuodostusta. Standardin soveltamisalaan kuuluvat seuraavat kaapelit:

  • energiakaapelit – eristetyt johtimet ja kaapelit, joita käytetään esimerkiksi sähkön syöttöön
  • ohjaus- ja tietoliikennekaapelit – metallijohtimiset kaapelit, symmetriset kaapelit ja koaksiaalikaapelit, joita käytetään telekaapeleina, tiedonsiirtokaapeleina, radiotaajuuskaapeleina, videosignaalien siirtoon sekä laitteiden ohjaus- ja signalointikaapeleina
  • optiset kuitukaapelit, joita käytetään telekaapeleina, tiedonsiirtokaapeleina, radiotaajuuskaapeleina, videosignaalien siirtoon sekä laitteiden ohjaus- ja signalointikaapeleina.

Eurooppalainen standardi määrittelee myös paloteknistä käyttäytymistä koskevat suoritustasovaatimukset (AVCP) sekä testi- ja arviointimenetelmät rakennuskohteissa käytettäville kaapeleille, joille sovelletaan paloteknistä käyttäytymistä koskevia suoritustasovaatimuksia.

 

Lisätietoja standardista SFS:n sivuilla