Suomen suurin aurinkovoimala valmistui Ouluun

21.8.2015

Oulun Energian rakentama ja Suomen toistaiseksi suurin aurinkovoimala tuottaa sähköä täydellä teholla sanomalehti Kalevan painotalon katolla Oulussa. Teholtaan 420 kilowatin aurinkovoimalan asennukset aloitettiin huhtikuussa ja sen vihkiäisiä vietettiin torstaina 20.8.

 
Kalevan aurinkovoimala on otettu käyttöön vaiheittain. Heinäkuun lopulla jo yli 70 prosenttia eli noin 1 200 paneelia tuotti sähköä painotaloon. Nyt 1 600 paneelista koostuva järjestelmä on täysin valmis, ja se kattaa aurinkoisena päivänä jopa 90 prosenttia painotalon päiväajan sähkönkäytöstä. Vuositasolla aurinkoenergian osuus tulee olemaan noin 10 prosenttia Kalevan painotalon sähkönkulutuksesta.
 
”Sähkömarkkinoilla päivätuntien hinnat ovat yleensä yöaikaa selvästi korkeammat, joten oma aurinkovoimala tasaa markkinahinnan vaihteluja ja tuo meille sitä kautta kustannussäästöjä. Lisäksi voimala tuottaa täysin puhdasta ja uusiutuvaa energiaa”, Kalevan talousjohtaja Esko Jokelainen summaa aurinkoenergian hyötyjä.
 
Oulun Energian myyntijohtaja Seppo Tuomi on tyytyväinen hankkeeseen ja sen tuomaan kokemukseen.
 
”Kalevan rohkea investointipäätös on hieno esimerkki sekä yrityksille että yksityishenkilöille, että aurinkoenergia on kannattava vaihtoehto myös Pohjois-Suomessa”.
 
Kalevan aurinkovoimalan takaisinmaksuaika on nykyisillä sähkönhinnoilla alle yhdeksän vuotta. Kaleva sai hankkeeseen työ- ja elinkeinoministeriöltä energiatukea 30 prosenttia kustannuksista. Tuen jälkeen investointikustannukset jäivät vajaaseen 400 000 euroon.