Taloyhtiön pihakeinusta tuli aurinkosähköllä toimiva latauspiste

23.6.2015

Helsingin Herttoniemessä sijaitsevan taloyhtiön pihakeinuun asennettiin aurinkosähköjärjestelmä. Nyt pihakeinusta käsin onnistuu jopa kannettavan tietokoneen lataus.

Janne Käpylehto

Herttoniemeläisessä asunto-osakeyhtiössä on otettu käyttöön jo toinen aurinkosähköjärjestelmä. Vuosi sitten käyttöön otettu järjestelmä on Suomen ensimmäinen kerrostalossa, asukkaan käytössä oleva aurinkosähköjärjestelmä. Nyt yhtiön pihakeinuun on asennettu pieni mutta käytännöllinen järjestelmä.

Uusi aurinkosähköjärjestelmä tuottaa pihakeinuun yövalaistuksen ja keinussa on myös kännyköiden latauspiste. Lisäksi pihakeinussa voi ladata kannettavaa tietokonetta, mikä mahdollistaa esimerkiksi ”etätöiden” tekemisen pihalta käsin.   

Keinussa on yhteensä 400 watin edestä aurinkopaneeleita ja ne tuottavat kesäaikaan vuorokaudessa energiaa noin 50:n kännykän latausta varten tai energiamäärän jolla kannettava tietokone toimii noin parikymmentä tuntia.

Järjestelmän asensi yhtiössä asuva palkittu tietokirjailija ja energia-asiantuntija Janne Käpylehto.

-Sen lisäksi että tämä on hauskaa ja käytännöllistä, on se myös edullista. Keinuun tarvittava katos ja paneelit tulivat suunnilleen samanhintaisiksi kuin rautakaupan valmiskatto, Käpylehto toteaa.