Helsinkiin Pohjoismaiden suurin sähkövarasto

23.6.2015

Helsingin Suvilahteen nousee Helenin uusi sähkövarasto. Pilottihankkeessa testataan megawattiluokan sähkövaraston tarjoamia uusia mahdollisuuksia: sähkön joustavaa välivarastointia sekä uusia liiketoimintamalleja, joita sähkön varastoinnin avulla voidaan kehittää.

Helen on pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla ensimmäinen yritys, joka liittää megawattiluokan litiumakkuvaraston sähköverkkoon. Energiavarastojen merkitys kasvaa, kun uusiutuvat energialähteet yleistyvät. Aurinkopaneeleita ja tuulivoimaloita rakennetaan koko ajan. Hyvän sään aikana, kun tuotantoa on paljon mutta kysyntää vähän, sähköä voidaan varastoida.

Suvilahden sähkövarasto muodostuu noin 15 000 Litium-ioni-akkukennosta, joihin voidaan varastoida hetkellisesti Helenin Suvilahden (340 kWp) ja rakenteilla olevan Kivikon (850 kWp) aurinkovoimaloiden sähköt. Sähkövaraston nimellisteho tulee olemaan 1,2 MW ja energiakapasiteetti 600 kWh.

Sähkön välivarastoinnilla tuotanto ja kysyntä voidaan sovittaa joustavammin yhteen, ja sähkövarasto toimii myös sähköverkon vakauttajana. Se tukee sähköreservinä verkkoa vikatilanteissa sekä osallistuu loistehon kompensaatioon eli ylläpitää jännitettä verkossa.

Sähkövaraston investointikustannus on noin kaksi miljoonaa euroa, ja siihen saadaan 30 prosenttia tukea työ- ja elinkeinoministeriöltä.

Kumppaneina pilottihankkeessa Helenillä on Helen Sähköverkko ja kantaverkkoyhtiö Fingrid. Akkuteknologian toimittamisesta vastaa Landis+Gyr yhdessä Toshiban kanssa. Sähkövarasto liitetään osaksi Kalasataman älykästä energiajärjestelmää.

Faktat

  • Sähkövarasto toimii kuten tavallinen kännykän tai kannettavan tietokoneen akku ja se vastaa kapasiteetiltaan noin 100 000 kännykän akkua
  • Koko varaston teho: 1,2 MW
  • Energiakapasiteetti 600 kWh
  • Varaston koko: 12 x 2 x 2 metriä
  • Ei vaadi pysyviä perustuksia, sijoitetaan jalustalle
  • Sijoitetaan Suvilahden aurinkovoimalan yhteyteen
  • Akku kootaan Italiassa vuodenvaihteessa, ja se asennetaan paikoilleen maaliskuussa 2016. Käytössä se on keväällä 2016
  • Investointikustannus noin 2 miljoonaa euroa