TEM: Aurinkosähkön ja tuulivoiman suosio lisääntyy

25.11.2015

Työ- ja elinkeinoministeriön Toimialapalvelun julkaisema uusiutuvan energian toimialaraportti arvioi aurinko- ja tuulivoiman suosion lisääntyvän merkittävästi vuoteen 2020 mennessä.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toimialapäällikkö Markku Almin koostaman raportin mukaan aurinkosähköinvestoinnit ovat lisääntyneet merkittävästi vuoden 2014 alusta alkaen, ja niitä on rahoitettu yhteensä 10 megawatin nimellistehon edestä.

– Investointien takaisinmaksuajat ovat nyt käytännössä 15 vuotta. Salossa myös käynnistyi tänä vuonna kotimaisten aurinkopaneelien tuotanto. Niiden hinta on kilpailukykyinen Aasiassa tuotettujen paneelien kanssa, Alm kertoo.

Tuulisähkön kokonaistuotantomäärä oli viime vuonna 1,1 terawattituntia. Tuulivoimaloiden lukumäärä oli 260, ja niiden nimellisteho oli yhteensä 627 megawattia. Vuonna 2014 rakennettiin 62 uutta tuulivoimalaa, joiden yhteenlaskettu nimellisteho on 193 megawattia.

Alm uskoo uusiutuvan energian hintakilpailukyvyn paranevan lähitulevaisuudessa teknologian kehittyessä ja energiasisältöön sekä päästövaikutuksiin perustuvan verotuksen kiristyessä.

– Lähivuodet ovat merkittävän kasvun aikaa, kunhan mahdollisuuksiin tartutaan ja tehdään rohkeasti työtä koko toimialan parhaaksi, Alm kertoo.
   

Raportti TEM:n sivuilla